ИЗЛОЖБА НА ЕМАНУЕЛА КОВАЧ И ВАСИЛ КОЛЕВ-VASSILLO

24 НОЕМВРИ 2022 – 10 ДЕКЕМВРИ 2022

Продължават ексклузивните арт събития, които Фонд за изкуство и култура „Ангел Симеонов“ организира всеки месец в Музей-галерия „Анел“. Столичните ценители на графиката ще имат шанса и удоволствието да разгледат най-новите творби на двама утвърдени графици: Емануела Ковач и Васил Колев-Vassillo.

Съвместната им изява е озаглавена „Срещи“, а в критическия поглед на проф. Аксиния Джурова е вградена не само оценка за творбите им, но прозира и общият хоризонт, който определя контекста в развитието на графиката като жанр. Вернисажът ще се състои на 24 ноември 2022 г. от 17.00 ч., а самата изложба ще е на разположение на публиката до 10 декември.

Ето откъс от мнението на проф. Джурова:

„Двама изявени и различни със своето послание графици от средното поколение си дават среща в Музей-Галерия „Анел“. Емануела Ковач, майстор на гравьорския метод на дълбокия печат – сухата игла, с характерния за нея щрихов ритъм и изящен детайл, сега се представя с офорти и литографии. В едни от гравюрите тя ни връща към забравените днес детски игри и то не само заради вече несъществуващите от близкото ни минало аксесоари, но и поради факта, че този цикъл е създаден заедно с нейния внук. В този смисъл в него доминира не толкова носталгията, колкото атмосферата на неподкупност и чистота на спомена, лиричност и поетичност към света преди реалния сблъсък с него. Всъщност Емануела Ковач и в другите цикли запазва поетичността на израза, уютността и камерността, неприкосновеността на собствения й свят и възхищението от природата, изразени чрез привлекателна ефирност и богатство на светлосенъчните нюанси в цветните и черно-бели листи.

автор: Емануела Ковач

Васил Колев-Vassillo, възпитаник на Венецианската академия за изящни изкуства, остава верен на своя категоричен графичен език и монументален стил, както и години наред разработвана тематика. Това е цикълът „Моите къщи“ – своеобразни портрети на средата, в която обитаваме, макар и лишена от конкретния човек, но наситена с неговото психологическо присъствие.

автор: Васил Колев-Vassillо
автор: Васил Колев-Vassillо
автор: Емануела Ковач