Как да се улесни слагането на слънчев панел на блока

Застъпническа кампания за енергийна независимост на всяко домакинство започват две неправителствени организации у нас – Общественият център за околна среда и устойчиво развитие и инициативата „Зелени закони“.

Двете организации ще предложат законови промени за ускоряване на прехода на българската енергетика към микс, в който да преобладават различни възобновяеми енергийни източници.

В момента има всички условия процесът по проектиране и изграждане на инсталации за лично ползване, при добра политика и улеснено законодателство, да се случи в твърде бързи темпове, смята Петко Ковачев от „Зелени закони“. „Ако не на всяка къща, то поне в една значителна част от българските домове.“

Сега пречките са най-разнообразни. Законодателството все още не позволява кратък процес на инсталиране на ВЕИ, обясни той.По думите му тук процесът все още отнема между година и две, докато в западните и някои централноевропейски страни говорим за месеци.

Яснотата, че парламентите напоследък не живеят дълго, е препятствие пред приемането на цялостни нови закони, каквито са нужни в тази посока, заяви още експертът.

 

istock
istock

 

При КЕВР има нужда от много сериозни промени, особено засилването на контролните ѝ функции върху търговията с енергия на борсата, каза Петко Ковачев. „А също така да се прецизират и нейните регулаторни функции. Виждаме, че комисията стана едва ли не държава в държавата. Виждаме скрити зависимости от различни политически и икономически лобита върху дейността на комисията.“, допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.