Как да се улесни слагането на слънчев панел на блока

Застъпническа кампания за енергийна независимост на всяко домакинство започват две неправителствени организации у нас – Общественият център за околна среда и устойчиво развитие и инициативата „Зелени закони“.

Двете организации ще предложат законови промени за ускоряване на прехода на българската енергетика към микс, в който да преобладават различни възобновяеми енергийни източници.

В момента има всички условия процесът по проектиране и изграждане на инсталации за лично ползване, при добра политика и улеснено законодателство, да се случи в твърде бързи темпове, смята Петко Ковачев от „Зелени закони“. „Ако не на всяка къща, то поне в една значителна част от българските домове.“

Сега пречките са най-разнообразни. Законодателството все още не позволява кратък процес на инсталиране на ВЕИ, обясни той.По думите му тук процесът все още отнема между година и две, докато в западните и някои централноевропейски страни говорим за месеци.

Яснотата, че парламентите напоследък не живеят дълго, е препятствие пред приемането на цялостни нови закони, каквито са нужни в тази посока, заяви още експертът.

 

istock
istock

 

При КЕВР има нужда от много сериозни промени, особено засилването на контролните ѝ функции върху търговията с енергия на борсата, каза Петко Ковачев. „А също така да се прецизират и нейните регулаторни функции. Виждаме, че комисията стана едва ли не държава в държавата. Виждаме скрити зависимости от различни политически и икономически лобита върху дейността на комисията.“, допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *