КАК НЕ КУПИХ ТАЗИ КАРТИНА?! Скици от галерията СЕВДАЛИН ГЕНОВ

Написана от истински ценител на изобразителното изкуство, „Как не купих тази картина?!“ е изключително забавна за четене и ще бъде интересна за всички, които обичат изкуството. Премиерата на книгата ще се състои на 16 ноември от 18:30 ч. в Casa Libri на ул. „Цар Асен“ 64 в столицата.

„Как не купих тази картина?!“ (240 стр., цена: 30 лв., художник: Дамян Дамянов) е своеобразна панорама на галерийния живот в София на границата между XX и XXI век. В продължение на близо двайсет години авторът е записвал в бележници и дневници това, което е чул, видял и преживял в галерия „Натали“. Подзаглавието – „Скици от галерията“, открехва жанра: „рисунки“, правени от натура. Текстовете наподобяват разкази, преливащи в есета, и включват разговори с творци, наблюдения, писма, стихове… Героите са десетки съвременни български художници и ценители. Към историите са добавени случки от живота на световни художници, както и отклонения към литературата и към другите изкуства. По думите на Румен Баросов авторът на книгата ни приканва да беседваме на четири очи в уютно пространство – с чаша вино, с биография на доверието помежду ни, за да ни сподели откровено вълненията си от близостта с изящните изкуства.

Севдалин Генов е поет, белетрист и галерист. Бил е редактор и главен редактор в Детската редакция и в „Телевизионен театър” на БНТ. Има реализирани десетки сценарии за телевизионни, игрални, документални и анимационни филми. Публикувал е текстове за литература, изобразителни изкуства и медиазнание. От 1995 г. е експерт в галерия „Натали“. Автор е на шест книги с поезия („Райски ябълки край Варвара”, „И два едрозърнести нара”, „Смокинята узрява нощем”, „Венециании”, „Пожелания”, „Жаждата на сетивата”), както и на три книги (в съавторство с Кръстю Пастухов) с приказки („Рачето, сънят и раковината” , „Шапка на луната” и „Лети, лети… слон“). През 2022 г. издава миниатюрите „Утрин-Остров“.

Отличен е със следните награди: Специалната награда „При Данюб“ за мюзикъл (сценарист); „Сребърен лъв“, Венеция, за анимационен филм (сценарист); Яворовата награда за поезия, Поморие; Специалната награда „Слънцето на Ерос“ за поезия, Втора награда на Европейската академия за поезия, Италия; Отличие на сп. „Но поезия“.

Заповядайте на премиерата на книгата на 16 ноември в 18:30 ч. в Casa Libri на ул. „Цар Асен“ 64 в столицата! Представянето ще бъде съпроводено с артистично четене и „подплатено“ с любопитни визуални материали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *