Къде е българската храна?

Земеделската политика от последните години и новите икономически и финансови предизвикателства продължават да подриват традициите у нас да се произвеждат месо, млечни продукти, зеленчуци, плодове и други храни. Поредният симптоматичен пример идва от статистиката за вноса на агнешко и овче месо в страната за първите шест месеца на 2022 г.

През първото полугодие България е внесла 10 пъти повече агнешко и овче месо, отколкото е изнесла, сочи статистиката на министерството на земеделието. Вносът на агнешко е над 70% по-голям спрямо същия период на предходната година, информира БНР.

1102 тона овче и агнешко месо сме внесли през първите 6 месеца на тази година. Голяма част от това количество идва от страни-членки на Европейския съюз. От трети страни у нас са влезли 351 тона като цялото количество е с произход Северна Македония. Това според съпредседателя на асоциацията на овцевъдите Симеон Караколев е евтиното агнешко месо, за което браншовата асоциация алармира по Великден, че срива пазара на българското агнешко.

Според браншовиците останалото вносно количество е не агнешко, а овче месо, което не се търгува директно на пазара, а влиза в месопреработвателната промишленост, вероятно като необявен заместител на телешко в състава на колбасите.

За първата половина на годината България е произвела 112 тона овче и агнешко месо, което е най-ниското отчетено количество за същия период на последните три години.

Криза е завладяла и оранжерийното производство, което поставя под въпрос дали ще има български оранжерийни зеленчуци тази зима. Към настоящия момент 80% от собствениците на отопляеми оранжерии в страната не планират да ги подготвят за следващия сезон, съобщи БНТ.

Заради притеснения от нов скок в цените на енергоносителите стопаните предпочитат да ги оставят празни. Това обаче ще доведе и до съкращения на работници.

Ситуацията е много непредвидима. Енергоносителите поскъпнаха три пъти, не се знае какво ще стане на утрешния ден. Може да поскъпнат до 6 и 8 пъти. В момента пелетите от слънчоглед се предлагат за 450-500 лв. на тон. Миналата година бяха по 130-140 лв. Аз изгарям около 5 тона на вечер, само разходите за отопление възлизат на 2500 лв. Това каза Иван Кабуров, зеленчукопроизводител. За първи път от създаването на оранжерията му в село Мало Конаре тя ще остане празна през зимните месеци. Садене на нова реколта ще има едва към края на март 2023 г.

Храните поскъпват

Тази седмица индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се покачи с 1,58 на сто до рекордните 2,254 пункта. Показателят надмина най-високото си историческо ниво от 2,222 пункта, постигнато в началото на май тази година. Базовото ниво на ИТЦ – 1,000 пункта – е от 2005 г.

В списъка на поскъпналите храни са оранжерийните домати, краставици и чушки, морковите, ябълките, кравето масло, кашкавалът, пилешкото месо и яйцата. Поевтиняване има при картофите, гроздето, портокалите, олиото, брашното и захарта.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.