Международен проект КиберКЛУБ обедини бизнеса и науката

Експерти, представители на бизнеса, студенти и други заинтересовани към темата за развитие на киберсигурността в България обединяват усилия в новия международен проект КиберКЛУБ. Той е създаден от Клъстера за интеграция на нововъзникващи технологии ETIC и се развива в партньорство с множество академични, бизнес и нестопански организации.

Мисията на клуба е фокусирана върху създаването на устойчива среда за лесен обмен на информация, развиване на партньорства и осъществяване на съвместни проекти в областта на киберсигурността и нововъзникващите технологични сектори като изкуствения интелект, дроновете и роботите, виртуалната и добавената реалност, биотехнологиите и др.

“Нововъзникващите технологии променят нашата действителност и размиват границата между полезността и зависимостта. Натрупването на технологични решения, от своя страна, създава предпоставки за възникване на уязвимости, които могат да застрашат не само устойчивостта на корпоративно ниво, а и живота и здравето на много широк кръг от хора. Ето защо, ние решихме да развиваме мрежата на КиберКЛУБ в България и чужбина. Целта ни е да създадем оптимални условия за обмен на информация между експерти в сферата на киберсигурността и специалисти в областта на нововъзникващите технологични сектори.” – посочва Антон Пулийски, Community manager в КиберКЛУБ.

Основната дейност на участниците в клуба се състои в организиране и участие в различни събития, насочени към разработване и популяризиране на политики, стратегии и добри практики в сферата на киберсигурността. Дванадесет граждански организации, осем академични структури, шест компании и четири представители на публичния сектор вече участват в проекта.

Към партньорската мрежа има вече присъединени над 70 организации, като измежду тях са осем от най-големите университети в цялата страната, най-голямата работодателска организация (КРИБ), ISACA Sofia Chapter, CyberSecurity Talks Bulgaria и асоциации и клъстери в технологични сектори като дронове, роботика, изкуствен интелект и виртуална реалност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *