Над 100 събития в десетата Нощ на театрите

Нощта на театрите ще настъпи за десети път в България на 19 ноември с над 100 съдържания от различни театрални жанрове, които ще бъдат представени в 13 града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Симитли, Кърджали, Търговище, Пазарджик.

Символичното начало на Нощта ще бъде сложено в Пловдив – на голямата сцена в Драматичния театър, с едно от най-новите му заглавия – „Вампир“ по Антон Страшимиров. Това „отваряне“ на инициативата няколко часа по-рано (18 ноември от 19 ч.) никак не е случайно – тази година един от големите акценти в програмата е българската драматургия, научи ДУМА от Мария Панайотова и Катерина Миланова от Фондация „Арт Проджектс“.

Никола Хаджитанев

Нощта на 19 ноември ще започне от сутринта с детски представления в повечето градове, които се включват в инициативата. НТ „Иван Вазов“ ще предложи над 12-часова програма на всичките си сцени. В съпътстващите активности са включени изложба на театрални фотографии, Pop-up книжарница, Food corner и музейна изложба с театрален реквизит и костюми. 100 човека, благодарение на специалния NT pass, ще имат възможност за ексклузивен достъп до всички постановки и допълнителни активации в Народния театър, както и до вълнуващи срещи с любими актьори, писатели и режисьори, обиколка в Царската ложа, изненади и подаръци. Софийската опера и балет предлага тур зад кулисите (12 и 13,30 ч.), а вечерта е посветена на премиерата на операта „Дама Пика“. Учебните театри на НАТФИЗ, СУ и НБУ се включват с част от най-новите си продукции, а в Театър-лаборатория „Алма Алтер“ всички спектакли са по текстове на Гео Милев и с вход свободен.

Представления в София ще има в още десетки локации. Целодневна театрална програма ще предложат в ДКТ „Васил Друмев“ в Шумен, ДКТ „Иван Радоев“ в Плевен, ДТ „Гео Милев“ в Стара Загора, в Симитли – НЧ „Климент Охридски“ (всички постановки в Симитли са с вход свободен).

Точно в 12 ч. на 19 ноември ще започне откритото студио LIVE CAM „Нощта след края на Света. Светът след края на Нощта“, което ще се излъчва на живо от Народния театър във фейсбук страницата на Нощта.

Два международни фестивала гостуват в Нощта по случай нейното десето издание. European Playback Theatre Gathering 2022 се включва с 6 playback сесии на английски език в „Топлоцентрала“ и Нов театър НДК с гости от Швеция, Холандия, Русия и България. А Международното триенале на сценичния плакат представя изложби в Полския институт, Квадрат 500, Галерия 88 и Мраморното фоайе на НДК.

21 са фотографиите в емблематичния проект #НощниПерсонажи, като и фотосесията е подвластна на посланието „През девет Нощи в десетата“. Новият прочит е на фотографите Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски, гримьора Слав Анастасов и творческата агенция „The Smarts“. Творбите може да се видят в градината пред Народния театър до 20 ноември.

По покана на Нощ на театрите и в партньорство с РЦСИ „Топлоцентрала“ на 22 и 23 ноември в София ще гостува Театър Словенско Младинско с едно от легендарните си представления – „Проклет да е предателят на отечеството!“ на режисьора Оливер Фърлич (със субтитри на български език).

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.