Напук на плановете за чист въздух: Драстичен ръст на продажбите на дърва за огрев спрямо 2021 г.

Напук на плановете на ЕС и отделните държави-членки, включително и България, за ограничаване на ползването на дърва за огрев през зимата – сочени като източник на най-голямото замърсяване на въздуха, държавата е продала с над 50% повече от планираните за предоставяне количества.

Това става ясно от думите на министъра на земеделието Явор Гечев в отговор на парламентарен въпрос, предаде репортер на БГНЕС.

Определеното за 2022 г. количество за дърва за огрев за директни продажби на физически лица по списъци от кметствата към края на октомври т.г. възлиза на 1 550 951 пространствени куб.м., при продадени 912 329 куб. м. през 2021 г.

При всички държавни горски предприятия планираните за предоставяне количества надвишават реализираните през предходната 2021 г. средно с 50%, или с над 600 000 пр. м3. Според Гечев всички горски стопанства са направили максималното, за да „бъдат задоволени максимално потребностите на местното население“. Единственият проблем се оказва капацитетът на дърводобивните фирми, твърди министърът и посочва, че в тях работната ръка постоянно изтича към други отрасли, като това налага горските и ловни стопанства да назначават собствени бригади за дърводобив.

230 хил. души са имащите право на помощ за отопление, като тази бройка непрекъснато нараства. Помощта за гражданите е плод на тристранно споразумение между МЗХ, МТСП и АСП, като броят на лицата, които обхваща мярката за предоставяне на дърва за зимата, непрекъснато расте.

Справка за общото количество добива дървесина по отделните горски предприятия в страната показва, че най-много дърва са изсечени в Южното централно ДП Смолян – 972 850 пр. м3, а най-малко – в Северозападното във Враца – 365 467 м3.

Според разчетите на земеделското министерство широколистната дървесина, която по традиция е по-скъпа от иглолистната, се търгува в размер на от 30 до 79 лв. за кубик, като това е цена без включен транспорт и товарене, а вероятно и за 1-метрови дървета. /БГНЕС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *