Нелегален добив на въглища процъфтява в Полша

На фона на високите енергийни цени нелегалният добив на въглища е процъфтяващ бизнес в Полша, разказва Bloomberg. Агенцията посочва,че много поляци копаят в зони около затворени мини, или дори в собствените си дворове – въглищата лежат на около метър дълбочина.

В схемата са включени дори и таксиметрови шофьори, които превозват въглищата към купувачите.

Навсякъде по света въглищата са отново на почит, след като Русия намали доставките на природен газ за Европа. Това сви производството на електроенергия в Европа, а енергийните цени достигат рекорди. В Полша към 77% от домакинства разчитат на въглищата за отопление през зимните месеци. Президентът на страната Анджей Дуда гарантира преди време, че запасите от въглища ще стигнат за 200 години.

Изгарянето на въглищата влошава качеството на въздуха и емитира големи количества въглероден диоксид в атмосферата. Три полси града – Варшава, Краков и Вроцлав, през този месец влязоха в десетката на най-мръсните градове през този месец.

Европейската комисия преди време призна природния газ като преходно гориво в енергийната трансформация. Природният газ има поне наполовина по-малко емисии въглероден диоксид, макар че при преноса му може да се получат опасни разливи на метан, който също е газ с парников ефект.

Нелегалният добив на въглища не е нещо ново за регионите, които са разчитали на въгледобива десетилетия наред, коментира още Bloomberg. Енергийната криза обаче в момента го прави много популярен бизнес. За много от хората в тези региони тази дейност е възможност и за печалби, които да им помогнат да се преборят с финансовата криза.

Участници в схемата разказват за Bloomberg, че не го правят само за пари, а и за да помогнат на Полша да се справи с енергийната криза. В групите участват бивши миньори.

Властите в страната признават проблема – преди година е имало само спорадични случаи, но днес те вече са масово явление в покрайнините на населените места и в горите.

Автор - снимка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *