Не чакайте последния момент за кандидатстване за саниране

Наредбата за обследване на енергийната ефективност категорично не е закъсняла, заяви пред БНР инж. Огнян Атанасов – зам.-председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

„Наредбата се готви от година и нещо. В момента трябваше да излезе много по-бързо отколкото беше планирано заради Националния план за възстановяване и устойчивост и спецификата, че през 2026 г. резултатите ще се отчитат по новите изисквания. Поради това се наложи ударно да бъде предложена наредбата, която благодарение на експертите на МРРБ, беше готова, а не трябваше да се прави сега. По Наредбата за техническите изисквания към енергийните характеристики на сгради се работи за всички проекти, за абсолютно цялото инвестиционно проектиране в България“, обясни той.

По думите му има промени, но те не са колосални и лесно могат да бъдат усвоени. Днес започва и обучение за спецификите на наредбата за енергийна ефективност, което може да се гледа и онлайн през сайта на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

 

МРРБ
МРРБ

Министерството на регионалното развитие и благоустройството публикува и поправен проект на насоки за кандидатстване за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд, етап 1, на многофамилните жилищни сгради с изменен срок за подаване на предложения за изпълнение на инвестициите за саниране. Вместо до 31 март догодина крайният срок за кандидатстването вече е 31 май.

 

Инж. Атанасов обаче призова хората да не чакат последния момент:

„От момента, в който бъде обявена процедурата, всеки ден, който изпуснат, е загубен. /…/ Блоковете трябва да действат по-бързо, защото накрая дори да се окаже, че са се организирали и събрали, ако самата община е събрала проекти и предложения до тавана, вече няма как да бъдат присъединени“.

По думите му Столична община има най-голям бюджет – 150 млн. лв. Пловдив, Варна, Бургас, Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Стара Загора и Благоевград получават по 50 млн. лв. За втората група общини, в която влизат 40 града, сумата е 30 млн. лв. таван. За последната група са предвидени 15 млн. лв. на община.

 

istock
istock

Инж. Атанасов не е съгласен да се дава предимство на по-големите сгради. Той призова и хората в блоковете, които вече са санирали своите апартаменти, също да се включат в кандидатстването на блока. С цялостното саниране се вдига общата температурата в сградата, както и се намаляват загубите, категоричен е той.

 

Голям интерес, но и много въпросителни и претенции към новия етап от безплатното саниране на жилищата има в Кюстендил и Дупница. Част от хората там са резервирани към тази възможност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *