Обикновени хора са герои в „Сфумато“

„О, щастливи дни“ – третата премиера за новия сезон на Театрална работилница „Сфумато“, ще се състои на 25 ноември, следващи представления – на 2 и 13 декември, от 19 ч., научи ДУМА от Стефан Иванов. Творбата на Самюел Бекет поставя проф. Маргарита Младенова, превод – Антония Парчева, сценография – Никола Тороманов, композитор – Христо Намлиев. Участват Светлана Янчева и Рашко Младенов.

„Театърът на Бекет може да се нарече жесток театър, театър на неизбежното. Театър за губещия човек, „захвърлен“ в битието, обречен на „вечното днес“. Човекът, взет в неговата чиста идентичност с въпросите без отговор, възпаленото съзнание, безсилно да развърже неразрешимите възли между отиващия си живот и всепроникващата смърт. Нещата и нищото. Устата като полудяла, езикът като отклик на абсурдното човешко битие, натрошен от паузи, през които се провижда – какво?! Болката като modus vivendi; като спасение от празнотата. Другият като единствена опора. Сред галерията Бекетови клоуни особено място заемат двамата „щастливци“ – Уини и Уили“, пише Маргарита Младенова.

Четвъртата премиера за новия сезон на „Сфумато“ – „Междинна зона“ от Теодора Георгиева, излиза на 24 ноември, следващите представления са на 14 и 29 декември, от 19 ч. в зала „Ъндърграунд“ на театъра. Режисьор е Любомир Колаксъзов, композитор – Христо Намлиев, хореография – Ивет Лазарова-Торосян. Участват Славена Зайкова, Елена Дечева, Илиян Нонов.

„Междинна зона“ разглежда човека, колебаещ се между срама и гордостта, страха и смелостта, съмнението и решителността, безсмислието и смисъла, разрушението и съзиданието, принизяването и възвисяването, живота и смъртта. Срамът на човека от самия себе си. Срамът като коректив за измерване на човешкото. Срамът като провокатор за осъзнаване на отговорността, която имаме пред себе си, пред другите, пред света. Страхът от необратимостта на изборите, които правим. Страхът да бъдем свободни.

 

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *