Парламентът прие на първо четене да дадем оръжие на Украйна

След дълъг дебат депутатите подкрепиха въоръжаването на Украйна. Дебатът между народните представители от 48-то Народно събрание за това дали да приемат Проекта на решение за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна продължи пет часа, предаде репортер на БГНЕС.

Предложението беше прието с гласа 175 „за’, 49 „против“ и „въздържали се“ 1. Партиите обявили се против бяха БСП и Възраждане.

След гласуването БСП вдигнаха листове, на които пишеше „Не на оръжията. Мир“.

Николай Дренчев от Възраждане заяви, че „Българската армия е в плачевно състояние и нашата техника отдавна е обект на канибализъм“. „Ние наистина няма какво да дадем“, категоричен е той. Дренчев подчерта, че вариантът е ние да дадем нещо от нашето въоръжение, но няма да получим нищо впоследствие, защото няма програма, по която това да стане.

Кристиан Вигенин от БСП посочи, че за неговата партия основна ценност е мира. „През тази ценност ние взимаме нашите решения по въпросите свързани с външната и вътрешната политика“, обясни той. Вигенин каза, че проектът за предоставяне на оръжия на Украйна е прибързан и няма детайлен анализ за това какви ще са резултатите върху нашият военен потенциал след като предоставим част от оръжията си „Ние в тази колективна безотговорност нито ще участваме, нито ще подкрепим“, подчерта той.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова посочи, че БСП са много ясни и последователни по темата и ще останат такива.“ Винаги сме били против износа на оръжие в Украйна и смятаме, че това ни прави страна, участваща в конфликта“, подчерта тя.

Партиите, които гласуваха „за“ бяха ПП, ГЕРБ, ДПС, ДБ и Български възход.

Благодаря на Нинова, че припомни как ДПС е последователна през всички тези години. ДПС докато беше във властта през 2004г. България стана член на НАТО, а през 2007г., България стана и член на ЕС. И днес ние от ДПС искаме да заявим, че за нас геополитическата ни ориентация не подлежи на ревизия. Ние от ДПС ще подкрепим настоящата декларация за изпращане на военна помощ към Украйна“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Румен Христов от ГЕРБ-СДС посочи „много се надявах да вземем обща позиция относно отношението на България към случващото се в Украйна. Надявах се всеки да разбере, че в Украйна се води пълномащабна война. С приемането на днешното предложение ние ще застанем на страната на жертвата и ще се противопоставим срещу агресора- Путин. Кой дава гаранция, че следващите няма да са Румъния, Молдова, Грузия или България. Напротив- като дадем оръжия ние ще възпрем войната, няма да я подкрепим“.

Елисавета Белобрадова от Демократична България посочи, че страната ни не е малка държава и тя е член не само на НАТО, но и на ЕС. Когато вярваш в определена кауза като свободата няма как да си неутрален“, подчерта тя. Белобрадова отбеляза, че предоставяйки военна помощ на Украйна ние заявяваме нашата геополитическа насоченост. „Свободата като категория не може да бъде отлагана“, категорична е тя.

Даниел Лорер от Продължаваме промяната отправи призив към депутатите да са представители на хората в България. Той посочи, че има хора, които твърдят, че не трябва да предоставяме оръжия на Украйна, според други сме закъснели, а трети не се интересуват от тази тема. „Всички искат едно и също нещо – сигурност у нас, в България. Не участваме във войната, така както не участват 50-те други държави, които вече са предоставили оръжия“, категоричен е той.

Предоставянето на военна помощ на Украйна със сигурност е само началото на решенията, които ще трябва да взимаме по-нататък във времето, защото започва нова епоха, в която трябва да имаме ясна геополитическа позиция.“ Това заяви Христо Иванов от ДБ.

„Най-вероятно вървим към избори, затова и повечето хора практикуват предизборно говорене, но това е друг въпрос.“

И нека, госпожо Нинова, да не говорим за позиции, защото вашата позиция може да се тълкува като заклеймяване на войната в Украйна и като подкрепа към Русия“, заяви още Иванов обръщайки се към Корнелия Нинова от БСП. „Решението, което взимаме днес е стъпка към поемането на отговорността на партиите за гарантиране на сигурността и мира в нашата страна. Няма как да искаме мир, ако не го отстояваме, защото тази война, която Путин води, е и към руския народ. Последствията от неговите решения отново ще бъдат платени от руския народ, затова и ДБ ще подкрепят решението да бъдат изпратени оръжия към Украйна- за да може тези последствия да бъдат по възможно най-скоро прекратени“, подчерта още Христо Иванов. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.