ПЕСЕНТА НА ВАКУУМИРАНОТО ПИЛЕ ЛЮСИ РИКО

Излезе от печат „Песента на вакуумираното пиле“ (превод: Румяна М. Станчева, 264 стр., цена: 18 лв., корица: Андреа Кожухарова и Капка Кънева), един смущаващ, ироничен, абсурден роман, родеещ се с психологически трилър. Една сатира на консуматорското мислене, пропита с кръв и нежност. С тази своя творба Люси Рико ни изправя пред въпросите на свръхпотреблението, на честността, на отношението ни към животните, към живота и смъртта.

След смъртта на майка си Полин се завръща в семейната ферма, където я чака наследство от триста пилета.  Пилета, за които трябва да се грижи, но трябва и да убие и продаде.  Привързана към своите пернати, всяко със своето име и индивидуалност, Полин решава да им отдаде посмъртно почит с кратък разказ за живота им. И така, към вакуумираната опаковка на пилето за продан,  се добавя неговата ръкописна биография-епитафия. Посрещната с неприязън и подигравки от местните жители, идеята допада на предприемчивия Фернан, развива се, придобива внушителни размери и се изплъзва от контрола на  Полин…

Люси Рико е родена през 1988 г. в гр. Перпинян, недалеч от френско-испанската граница. Живее и работи в Обервилие (където пише сценарии), Перпинян (където пише книгите си) и Клермон-Феран (където преподава творческо писане).  Освен сценарист, Люси Рико е кинорежисьор и преподавател. „Песента на вакуумираното пиле“ е първата ѝ книга. През 2021 г. тя е отличена с наградата за роман с екологична насоченост, с наградата за дебютен роман Cheval Blanc и с наградата Vendanges Littéraires. Наскоро излезе от печат и вторият роман на писателката, озаглавен „GPS“.

Люси Рико ще бъде гост на тазгодишното издание на Софийския международен литературен фестивал. Тя ще представи „Песента на вакуумираното пиле“ на 11 декември от 16:00 ч. За допълнителна информация следете програмата на фестивала!

 

Този издателски проект е финансиран с подкрепата на програма Творческа Европа на Европейската комисия.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *