Петър Маламат – „Отражения“

Огледала в техника Тифани с лупи вградени в рамките с различни структури и степен на прозрачност на художника Петър Маламат, ще бъдат показани в изложбата Отражения, която се открива в четвъртък, 1 декември 2022 г. от 18 ч. в Общинския Културен Институт „Красно село“ ж.к. Хиподрума, бул. „Цар Борис III“ 41.

Петър Маламат работи в областта на стъклото, експериментира с огъването му и създава впечатляващи декоративни пана. Негови работи в регистъра на чистото огледало виждаме в Пазарджишкия парк Острова, където в постоянната експозиция на алеята на кривите огледала се редуват странни и деформирани изображения, които запазват връзка с действителността и контактуват с природната среда. По-отдалечени от чистото огледало и посветени на ритъма са структурите „Ризница“, „Мехури“, „Светкавица“ и паното „Тъмни знаци“ във фоайето на СГХГ.

Творбите в изложбата „Отражения“ имат по-приложен и утилитарен характер. Различни по текстура и степен на транспарентност огледални повърхности, големи и малки, прозрачни, матови и раирани лупи създават своеобразен ореол на оглеждащия се в тях зрител. Така зрителят бива натоварен с нови отговорности и стремежи за собственото си усъвършенстване и за създаване на един по-добър свят.

С подкрепата на Национален Фонд Култура, програма Творчески стипендии 2022 г.