Провансалски пейзажи, градски улици и малки селца в галерия „Париж“

Четиридесет и осмата самостоятелна изложба на известния художник, работещ в областта на наивистичното изкуство – Владимир Шунев, е подредена в столичната галерия „Париж“ (ул. „Цар Самуил“ 47). Нейното заглавие „Шепот“ изразява в много голяма степен поетичната нишка, която преминава през повечето картини – независимо дали става въпрос за идилични пасторални пейзажи или за красиви местности от Франция, Нидерландия и Гърция, разказва галеристката Надя Павлова.

 

„Златна есен“

Зрителят ще се разходи по крайбрежната улица на Ница, ще се наслади на отраженията в Амстердам, ще види изгревите над Атон, но и ще си припомни тихите зимни вечери на село, когато снегът блести на лунната светлина, а коминчетата тихичко димят към небето. Стилизираните пейзажи на Владимир Шунев са с много топли цветове, излъчват спокойствие и уют, но и някакво чувство за щастие, съчетано с усещане за защитеност.

Всъщност това е прекрасната хармония между човека и природата, когато балансът не е нарушен, когато всичко е добре вписано едно в друго, когато творенията на човека са продължение на творенията на природата. Морето, реките, планините, лавандуловите полета, а покрай тях е култивираното човешко присъствие. Такива са идиличните пейзажи на Владимир Шунев, който чрез тях ни показва своя поглед към света, който вижда преди всичко красотата на Божественото мироздание. Затова и има такива картини като „Молитва“ и „Пътят към храма“.

„Молитва“

И така – провансалски пейзажи, градски улици и малки селца – всичко това зрителят ще открие в тридесетте картини в стил арт наив на Владимир Шунев. Дори в някои от творбите ще се усетят и наближаващите Рождественски празници, които всъщност не обичат шума и суетата, а ни карат да утихнем и да чуем шепота вътре в нас, допълва Надя Павлова.

Експозицията може да се разгледа както на живо до 3 декември, така и онлайн в сайта на галерия „Париж“.

 

Източник