Първи Албански арт фестивал в България

Софийската филахрмония кани публиката на първия Албански арт фестивал, който ще се проведе на 21 и 22 ноември в Концертния комплекс „България“ под патронажа на министъра на културата на България. Меломаните ще имат шанса да се запознаят с някои от най-изявените музиканти на Албания и да чуят класически произведения от български и албански композитори.

В рамките на фестивала публиката ще може да се наслади и на експозиция в изложбената зала на комплекса на над 30 ярки творби от изтъкнатите съвременни албански художници Емиона Стаси, Арбен Кристани и Дашамир Гурабарди. Изложбата ще бъде открита на 21 ноември от 18 ч.

След това, от 19 ч., в камерна зала „България“ ще се представят младите албански музиканти Клевис Делибаши, Илза Река, Еугения Кристани, Кристи Манеци, Суел Щалби, Ремино Сула, Джорджо Спахиу, Стелина Троколичи, Дориана Маляй, Елсон Алку, Херберт Ахметай, както и младата българска цигуларка Далия Чолакова, диригент Марко Озбич. Камерният оркестър ще изпълни творби от Ческ Задея, Исак Шеху, Якова/Симони, Марин Големинов и Александър Танев.

Изтъкнатите музиканти и преподаватели Бледар Займи, Мерита Реджа Тършана и Невила Калая Херцзег ще имаме удоволствието да чуем на 22 ноември с програма от произведения на Лимоз Диздари, Ендри Сина, Георги Златев-Черкин и Петко Стайнов.

Партньор на събитията е албанското посолство. Фестивалът се провежда с финансовата помощ на Националния фонд „Култура“, научи ДУМА от Кремена Николова-Флор, реклама и връзки с медиите на Софийската филхармония.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *