Румен Гечев: Еврозоната е в тежко финансово състояние. Накъде сме тръгнали?

В момента еврозоната е най-задлъжнялата част от ЕС. Страните от еврозоната са с рекордни бюджетни дефицити от 7-8-10%, рекорден дълг към БВП. Накъде тичаме ние? Към една зона, която в момента се тресе. С дългове и бюджетни дефицити, и невъзможност да си пласира държавните ценни книжа. Даже и Германия опита преди седмица да продаде дълг за 3 млрд. евро и успя да продаде само за 1 млрд. и половина. Еврозоната се намира в тежко финансово състояние. Това заяви в студиото на „Евронюз България“ народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев. По неговите думи ръководството на БНБ е нямало смелостта да подпише собствения си доклад до парламента за ефектите от присъединяването на България към еврозоната.
БНБ изпраща апокрифен документ, неподписан пасквил. Нормално ли е националната банка на България да изпраща на парламента на България документ, за който в писмото си пишат, че не бил обсъждан и утвърждаван от Управителния съвет, попита риторично депутатът.
„Обяснението е, че те се страхуват да подпишат този документ, тъй като в него ясно пише, че България не е готова и загубите са по-големи от ползите“, смята Гечев, според когото в България изведнъж са се навъдили много специалисти по макроикономика и еврозони.
Относно решението на народните представители за закупуването на още осем военни самолета Ф-16, депутатът от левицата е на мнение, че ВВС на България имат нужда от ескадрила, тъй като поради геополитическата обстановка настоящият състав няма как да бъде ремонтиран в Русия и Беларус. Според Гечев обаче България подписва договор с Пентагона, при който цената на бойните самолети не е определена, а изтребителите са само на чертеж.
Американската страна може да определя, каквато иска цена. Няма цена на резервните части и услуги. Те най-рано в първото тримесечие на следващата година евентуално ще направят първия тестови полет. Ние купуваме самолет, който никога не е летял. Самолетът с въоръжението струва 200 млн. долара и няма нито секунда гаранция по този престъпен договор, смята той.
Във връзка с решението на парламента за предоставяне на военна помощ на Украйна, социалистът коментира, че това не е помощ, а покупко-продажба. „Украинският народ ще плаща тези оръжия“, посочи Гечев. По думите му в Украйна се води война между Русия и НАТО. „Страните от НАТО заливат Украйна с оръжия, така ли е? В армията на Украйна има съветници, експерти от страните членки на НАТО“, добави депутатът на левицата.
БСП отказва да подкрепи изпращането на оръжие за Украйна, тъй като това ще удължи конфликта и ще доведе до повече убити граждани – и на Украйна, и на Русия, които са две братски славянски страни, подчерта проф. Гечев.
„Руската армия влезе в Украйна. Но защо? Защото украинското правителство, президентът Зеленски отказа да изпълни Минските споразумения, подписани от Украйна, Русия, Франция и Германия. Президентът на Украйна отказа да изпълни споразумението, под което стои подписът на Украйна. И не само отказа, но от 2014 г. досега по данни на ООН 14 000 руснаци в Украйна са избити от нацистките батальони“, заяви Румен Гечев.
По думите му България е член на НАТО и трябва да изпълнява задълженията си, но НАТО не е жандармска организация. „Оправдана е защитата на етническите руснаци в Украйна, така както според САЩ беше оправдана защитата на косоварите“, отговори депутатът на въпрос дали казаното от него оправдава руската агресия в Украйна.
Относно възможността 48-ото Народно събрание да излъчи редовно правителство, Гечев посочи, че „ситуацията се променя в насока, че трябва да има правителство“.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *