С охлаждането на имотния пазар австралийски банки смекчават условията за ипотечно кредитиране

Две от водещите банки в Австралия тихомълком разхлабват някои от стандартите за жилищно кредитиране, въпреки че властите призоваха за предпазливост в последните месеци на фона на спадащия имотен пазар, съобщават източници от банки и ипотечни кредитори, цитирани от Ройтерс.

Сега банките не са толкова консервативни в преценката на очакваните приходи от наеми, когато оценяват заявленията за отпускане на кредити, съобщават четирима източници.

Промените засилват кредитната сила на кандидатите с големи приходи от наеми, които обикновено искат инвестиционни заеми. През септември около една трета от новото ипотечно кредитиране от банките е било предназначено за инвестиции.

Westpac Banking Corp, третият по големина жилищен кредитор в Австралия, е намалил през май приспадане от очаквани приходи от наеми на 10% спрямо 20%, съобщават трима запознати източници.

National Australia Bank, втори по големина кредитор в страната, е възобновил приемането на приходи от краткосрочни наеми като получените от резервации чрез Airbnb, съобщават двама от източниците. Местни медии съобщиха през 2020 г., че NAB е спряла тази практика.

На 12 ноември банката ще намали и наполовина приспадането от приходи от наем до 10%, включително за краткосрочни наеми като в Airbnb, съобщават източниците.

Според дългосрочните указания на Австралийския орган за пруденциално регулиране (ARPA) банките трябва да приспадат обявени от кандидатите за ипотечен кредит приходи от наеми с най-малко 20%, за да създадат буфер за времена, когато имотите са празни.

Говорител на Westpac заяви, че банката понякога променя кредитната си политика и „всяка предлагана промяна преминава през строг процес, за да се гарантира, че е уместна за постигане на целите“.

NAB е отказала коментар.

Друга от четирите най-големи банки в Австралия, Australia and New Zealand Banking Group, също прилага приспадане от 10% на приходите от наеми. Пети източник съобщава, че тя прави това от септември 2020 г.

ANZ „действа старателно и предпазливо при определянето на апетита ни към риск и политиките ни“, заяви говорител в имейл.

„Ние правим редовен преглед на политиките си за кредитиране и указанията си, за да гарантираме, че оперираме в границите на апетита към риск и се придържаме към отговорни практики за кредитиране, включително чрез спазване на пруденциалните стандарти на APRA.

Регулаторът е отказал коментар, но е препратил Ройтерс към писмо, което изпрати до кредиторите през юни. В него се казва, че „в настоящата среда с висока задлъжнялост на домакинствата и растящи лихви е важно кредиторите да управляват внимателно рисковете в жилищното кредитиране“.

Австралийската централна банка многократно заяви тази година, че макар рисковете пред по-широката финансова стабилност да са ниски, е важно кредиторите да се придържат към предпазливи стандарти за кредитиране.

Намаляващи цени

След като седемте повишения на лихвите от май насам охладиха един от най-бързорастящите жилищни пазари в света, австралийските банки се борят да увеличат дела си в общото кредитиране, което отдавна е двигател на печалбите им.

През септември цените на жилищата намаляха с 1,4% спрямо август, когато месечният спад достигна 1,6% и беше най-големият от 40 години насам.

NAB, Westpac и ANZ изостават от пазарния лидер Commonwealth Bank of Australia, който има една четвърт от ипотечния пазар. Commonwealth продължава да прилага приспадане от 20% от приходите от наем по заявленията за отпускане на ипотечен кредит, съобщава шести източник.

Отчетите на банките за третото тримесечие показаха, че просрочените и лошите кредити са близо до рекордно дъно, но финансови анализатори предупреждават, че цифрите вероятно ще нараснат, тъй като инфлацията, повишените лихви и безработица ще окажат своето влияние през 2023 г.

„Нужно е време преди последиците от повишаването на лихвите да нанесат удар на хората и да ги накарат да осъзнаят какво могат и какво не могат да си позволят“, коментира Натан Зая, банков анализатор в Morningstar.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *