Телефонните номера на 433,000 българи се продават в мрежата

Телефонните номера на 432,473 български граждани се продават в известен хакерски форум, става ясно от проучване Cybernews. Те са част от много по-голяма база данни, съдържаща подобна информация за общо 500 милиона потребители на WhatsApp от цял свят.

Твърди се, че наборът съдържа данни за потребителите от общо 84 държави, като американците са най-много – над 32 милиона записа. Огромна част от телефонните номера принадлежат също така на граждани на Египет (45 млн.), Италия (35 млн.), Саудитска Арабия (29 млн.), Франция (20 млн.) и Турция (20 млн.). 10 милиона руски граждани и над 11 милиона британци също са в списъка.

Според Cybernews набора от данни за САЩ се продава за 7000 долара, за Обединеното кралство – 2500 долара, а за Германия – 2000 долара. Подобна информация се използва от нападателите най-вече за измами по телефона, така че специалистите препоръчват потребителите да останат предпазливи към всякакви обаждания от непознати номера, особено от чужбина в случая с България.

WhatsApp има повече от два милиарда активни месечни потребители в световен мащаб, което означава, че са засегнати ¼ от тях. Продавачът на данни не уточнява как е получил масивите, но това би могло да се направи чрез технология, известна като скрапинг, използването на която нарушава условията за ползване на WhatsApp.

Самата компания-майка на платформта – Meta, отдавна е критикувана, че системите ѝ позволяват на трети страни да събират потребителски данни. Последният подобен скандал беше свързан с изтичането на над 533 милиона потребителски записи във форум в „тъмната мрежа“.

Дни след като масираното изтичане на данни от Facebook влезе в заглавията на вестниците, архив, съдържащ данни, за които се твърди, че са откраднати от 500 млн. профила в LinkedIn, също беше пуснат за продажба в популярен хакерски форум.

За да предотвратят изтичането на лични данни, обикновените потребители трябва да възприемат общи практики за сигурност на данните. Това включва използване на висококачествена VPN услуга и наличието на надеждна антивирусна програма.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *