Учителят Димитър Гилев е „Будител на годината 2022“

Вдъхновяващият учител, историк и изследовател от Свиленград Димитър Гилев спечели вота на публиката в националната обществена кампания на БНР „Будител на годината 2022“. Резултатите от гласуването бяха обявени на тържествена церемония на празничния 1 ноември, излъчена в дигиталните платформи на БНР, dir.bg и actualno.com.
Победителят Димитър Гилев призова всички българи да се пробудим и осъзнаем, че сме древен народ с история. Настоя да спрем да говорим за България като за държава, а да осъзнаем, че тя е отечеството ни. Затова и често влиза в клас с костюм от миналото, за да преподава автентично, а в своята интернет платформа „Древна България“ Гилев качва клипове, статии и публикации, с които цели пробуждането на българския народ. Материалите вече са над 1500.
„Преподавам историята с чувство, за нея не се говори сухо, защото така се получава едно нареждане на факти, което по никакъв начин не може да провокира интерес в децата…“, сподели той на тържествената церемония. 29-годишният учител допълни, че иска да научи учениците си на чест, морал, дълг, родобюлие, отечественознание.
Димитър Гилев е един от десетте финалисти в деветото издание на кампанията „Будител на годината“, избрани от журито – проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова, сред стотици предложения от слушателите на БНР. Голямата награда „Аз, буки, веди – Знание“ е пластика на скулптора Александър Пройнов.
Специалната награда на БНР получи проф. Мартин Вечев, визионерът на бъдещето от INSAIT, който успя да постави България в центъра на света със заряда, хъса и енергията си.
Наградата на bTV Media Group, партньор на кампанията, получиха двама души с огромни сърца –  Силвена Христова и Красимир Ламбов, основателите на Фондация „Живот със Синдром на Даун“, които преобърнаха представите на българите за слънчевите деца и показаха на всички, че това състояние далеч не е присъда, а предизвикателство.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.