Фандъкова: Строителството на метрото през район „Подуяне“ върви по график

В началото на 2023 г. ще започнем строителството и на 6 км от Военната академия през „Слатина“ до бул. „Цариградско шосе“

„Метрото остава най-важният стратегически проект за града. То променя средата и осигурява най-екологичния и удобен транспорт за гражданите. С тези нови три километра още 40 хиляди души дневно ще използват този транспорт, а след второто разширение през район „Слатина“ метрото ще има 50% дял от градския транспорт.“ Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на строителството на разширението на Линия 3, метростанция „Стадион „Георги Аспарухов“. На проверката присъстваха и изп. директор на „Метрополитен“ проф. д-р инж. Стоян Братоев, зам.-кметовете на София по строителство и транспорт инж. Ангел Джоргов и Кристиан Кръстев, както и представители на ръководството на „Сименс“.

Новият участък е с дължина 3 км и три метростанции. С него даваме възможност на още 40 000 души дневно да пътуват с метрото.

„Строителството на метрото през район „Подуяне“ върви по график, – посочи Фандъкова. – В последните месеци започна изграждането на конструкциите на трите нови метростанции – „Стадион Георги Аспарухов“, станция „Тракия“, която е разположена на кръстовищата на бул. „Ген. Владимир Вазов“ с ул. „Витиня“, и станция „Ген. Владимир Вазов“ в района на кръстовището с ул. „Ст. Доспевски“.

„Сименс“ ще изпълнят системите за управление и функциониране на метровлаковете, които са общо 9 на брой. Вече започна проектирането им.

Успяхме да защитим средствата за разширението на метрото и започнахме строителството изцяло със средства на общината на 21 март 2022 година. Така компенсирахме забавянето на Националния план за възстановяване и устойчивост при предишното правителство“ – посочи кметът.

„Благодарна съм на министъра на финансите г-жа Велкова, която от август възстанови финансирането, както и за подкрепата ѝ за съфинансирането на участъка през район „Слатина“. Благодаря за съдействието, което получихме от вицепремиерите г-н Пеканов и г-н Христо Алексиев, и от министър Шишков“ – подчерта също кметът на София Йорданка Фандъкова.

Фандъкова съобщи, че в началото на 2023 г. ще започнем строителството и на 6 км от Военната академия през „Слатина“ до бул. „Цариградско шосе“.

Със завършване и на 6-те километра през „Слатина“ делът на метрото в системата на градския транспорт ще достигне 50%.

 

Фотограф: Аделина Ангелова

Източник

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *