Френските курорти търсят изход от енергийната криза

Популярните ски курорти във френските Алпи се готвят за нов сезон на фона на енергийната криза, обхванала странат и целия континент, пише Ройтерс. Заради забавените ремонти на ядрените реактори в страната, Франция е вносител, а не износител на електроенергия, което влошава ситуацията в енергийния сектор на Европа.

Производството на електроенергия в европейските държави е свито заради намалените доставки на природен газ. В резултат цените в последните месеци са рекордни, а властите търсят начин за изход от кризата, включително и с компенсации за бизнеса и призиви за ограничаване на потреблението.

Повечето курорти в Алпите коментират, че сметките за електроенергия са между три и шест пъти по-високи спрямо предишни години. Те трябваше да предоговарят дългосрочните си договори за доставка през тази година на фона на висока инфлация и растящи цени за електроенергията и не очакват промяна през 2023 година.

Власите в Шимони коментираха, че в опит да намалят потреблението, а съответно и разходите, ще забавят скоростта на лифтовете с 10%. Ако кризата се затегне, скоростта ще бъде забаване с 30%, посочва още Ройтерс.

Цените на картите за лифтовете ще се повишат с около 5% през новия сезон, но това увеличение въобще не може да покрие увеличените разходи, коментират операторите на съоръженията.

Властите и в Шимони и Вал Торанс, най-високият курорт в Европа, поискаха още да не се включват прекомерно машините за изкуствен сняг, както и да бъде намалена температурата в сградите.

Служителите на пистите и ресторантите край пистите ще бъдат качвани с лифтове 10-на минути преди официалния старт на работното време на съоръженията. Досега те работеха празни около час преди началото на работното време, за да обслужят работещите по пистите.

За властите в курортите тези мерки ще бъдат „невидими“ за потребителите и те дори няма да усетят негативни ефекти от енергийната криза.

Автор - снимка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *