„Хлапетата“ дариха 5000 лв на болно дете

Трогателно е и изпълнено с надежда, когато видиш дете да помага на дете. Разбираш, че доброто все още съществува, че мечтите могат да станат реалност и че все още има безброй много хора с големи сърца. Един такъв човек е Милен Сотиров, основател и треньор на детския футболен отбор „Хлапетата“. Самият той е бил футболист, като кариерата му тръгва от родния му гр. Сопот, където играе за „Металик“, след това отива в „Марица“ (Пловдив) и сега е отдаден изцяло на каузата – направи добро.

Милен Сотиров

 – Г-н Сотиров, разкажете ни как се роди идеята за създаването на „Хлапетата“?

Идеята за създаването на „Хлапетата“ се зароди преди около една година. Първото ни участие, или по-точно първото събиране на децата, бе март на турнир в гр. Карлово в подкрепа на дете с аутизъм. Идеята за създаване на отбора се носеше между децата и сами ме намираха и се присъединяваха към отбора. За създаването и първото ни участие ни подкрепиха много отбори от футболния ни елит,футболисти, баскетболни отбори, волейболни като изпратиха екипи, които ние представихме на организаторите на турнира за провеждане на търгове. Идеята бе да правим добро, да помагаме, децата без колебание, без замисляне я прегърнаха.

Колко деца членуват и на каква възраст? Има ли момичета сред тях?

– В момента са около 15 деца между 12 и 17 годишни. Имаме две момичета в отбора, които са нашата гордост.

На колко болни дечица сте успели да помогнете?

– Организатори сме на два турнира и сме участвали в три. За тази една година, в която съществуваме и градим, сме участвали в подпомагането и събирането на средства за четири деца и един военен парашутист.

Коя е най-голямата купа, която сте спечелили?

– Най-голямата награда, най-голяма купа е за нас усмивката, радостта в очите на хората, на които се опитваме да помогнем. В Хасково преди месец ни попитаха „Но как така има хора, които идват от някъде и просто помагат безрезервно, безусловно, без въпроси?“ – тези думи бяха със сълзи в очите от радост. Това е най голямата ни награда.

Фенове сте на Левски. Отборът помага ли на начинанията ви и по какъв начин?

– Да фенове сме на най-големия футболен клуб в България „Левски“. Месец април имахме възможност да се докоснем до бивши футболисти на великия клуб. Играхме в благотворителен мач срещу „Левски“ (ветерани) – събитие, което цял живот ще помним, докоснахме се до хора, играли срещу „Барселона“, „Аякс“, „Бенфика“ и т.н. Имаме огромната подкрепа от Илия Христов и Сдружение „Сини сърца“. Преди месец получихме покана от тях за посещение на музея на клуба и футболна среща .

Таня Китик и Весела Василева от „Интекоинвест“ са плътно до „Хлапетата“

Изказвате в медийното пространство огромна благодарност към Интекоинвест ООД и дори тениските ви са с тяхното лого. Разкажете ни малко повече за съвместната ви работа?

– „Интекоинвест“ и г-жа Таня Китик са до нас във всяко едно наше начинание, имат ни пълно доверие, което за нас е огромна чест. Подкрепят ни в много аспекти и благодарение на тях от скоро имаме нови екипи. Благодарим е най малкото, което можем да кажем за тях. Г-жа Таня Китик също така беше дарила много подаръци за децата от наводнените селища в Карловско.

Какви са бъдещите ви планове? Кога е следващият ви благотворителен турнир и в помощ на кого ще бъде?

– Следващият ни турнир е на 20 Ноември в гр. Карлово в подкрепа на Теди – дете с ДЦП от Стара Загора. Предстои ни участие в турнир в Пловдив на 27 Ноември, за който помагаме за организирането му. В момента водим също и кампания за набиране на средства за Образователен център за деца с увреден слух „Яника“ гр. София, която ще приключи в края на месеца с футболен мач между нас и СУ „Васил Левски “ гр. Карлово.

Коя е най-голямата сума, която сте успявали до сега да съберете?

– Най-голямата сума, за която сме помогнали, е около 5 хил лв за болно детенце от гр. Карлово.

Кой е най-милият жест, който сте получавали? От кого?

– Това е доверието, което имат „Интекоинвест“ към нас. В днешно време много хора не разбират какво значи това, най-милият жест е усмивките,  които получаваме. Най-милият жест е сълзите от щастие, които виждаме.

Тренирате ли към някой футболен отбор или сте само любители?

– Да имаме деца които тренират в „Левски“ (Карлово), в „Берое“ (Стара Загора), но повечето сме любители, които сме обединени от каузата „Хлапетата“, от правенето на добро.

Продавате различни рекламни артикули с благотворителна цел. От къде могат да се закупят?

– Да продаваме различни рекламни артикули с които подпомагаме бъдещи инициативи. Печалбата от всеки продаден артикул строго се описва и се добавя към бъдещите ни инициативи. Тук е мястото да благодарим на „Иви- принт“ гр. Карлово, които ни помагат в изработването на артикулите ни и се отказват от печалбата си в името на инициативите ни.

Как може да се свържат с вас, желаещите да направят дарение?

– Желаещите да ни подкрепят може да се свържат с нас като посетят страницата ни във фейсбук, може да разгледат инициативите ни и бъдещи такива.

Сибила Кусева