Цените на имотите във водещите ски курорти в Европа растат с най-бързия си темп от осем години

Гщаад е най-скъпият зимен курорт в Европа за покупка на жилище. Снимка: Valentin Flauraud/Bloomberg
Добре дошли в Гщаад - швейцарския зимен свят на чудесата | Unique Estates

През 2022 г. цените на жилищата в 23 алпийски ски курорта, следени от консултантската компания Knight Frank, са нараснали с най-бързия си темп от 2014 г. насам.

Средната цена на четиристайна хижа се е повишила с 5,8% в годината до юни 2022 г. спрямо 4,6% през 2021 г. Общо цените на луксозните жилища във френските и швейцарските Алпи са нараснали средно с 13,9% по време на пандемията.

Швейцарските курорти Кранс-Монтана и Сен Мориц отчитат най-голям ръст на цените, като и в двата града жилищата са поскъпнали с 14% на годишна база. И двата курорта предлагат възможности за целогодишно живеене, дълги ски сезони и добри транспортни връзки.

Вербие, където цените на имотите са нараснали с 8%, отчита голям обем от продажби в последните 12 месеца благодарение на повишеното търсене от чужбина. Американските и британските купувачи са били особено активни миналия сезон.

Представянето на френските курорти до голяма степен е било разделено на регионален принцип миналата година. Курортите в департамента От Савоа (Шамони, Мегев, Морзин) се представят добре благодарение на близостта си до летището в Женева, целогодишната си привлекателност и достъпност.

За сметка на това курортите в Савоа (Вал д’Изер, Куршевел, Мерибел) предлагат по-високи нива за навлизане на пазара, което означава, че те се харесват на по-малка група богати купувачи, търсещи най-добрите условия за ски.

Преходът към хибридна работа, възвърнатата любов към големите открити пространства и повишеният интерес към здравето са подкрепили търсенето през ски сезон 2021-2022 г. Един на всеки четирима купувачи на жилище в ски курорт във Франция и Швейцария сега търси или втори дом, или още един основен имот изцяло за собствено ползване, без планове за отдаване под наем, отбелязва консултантската компания.

Но и в този сегмент на пазара се задават облаци на хоризонта. В последните над десет години ниските лихви позволяваха лесно заемане на пари, но сега се очертава нова среда с по-високи лихви по ипотечните кредити и цени на енергията.

Knight Frank очаква алпийските имотни пазари да се охладят в идните 12 месеца, но не предвижда спад на цените. Според компанията във времена на волатилност и несигурност стабилността на швейцарския франк вероятно отново ще се окаже решаващ фактор наред със стойността и достъпността, предлагани от френските курорти.

Но след три много силни години насрещните ветрове за икономиката вероятно ще започнат да оказват негативно въздействие върху нагласите на купувачите в Алпите и в световен план, което ще доведе до забавяне на годишния ръст на цените, прогнозира консултантската компания.

Швейцарският курорт Гщаат е най-скъпият в Европа за покупка на имот с 37 941 евро на квадратен метър, следван от Сейнт Мориц и Вербие със съответно 28 266 и 27 757 евро на кв. м.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *