Шпионският софтуер се шири из Европа, предупреждават от Брюксел

Шпионски софтуер като Pegasus се използва от държавни организации в Европейския съюз, за да се шпионират политици и журналисти, без да има на практика никакъв надзор на ниво ЕС. Това става ясно от проектодоклад за Европейския парламент, цитиран от Bloomberg.

Според доклада, който се очаква да бъде гласуван през идните месеци, България, както и Кипър, са експортни центрове за шпионски софтуер. В същото време Ирландия предлага благоприятни фискални условия на голям търговец, докато Люксембург служи като банков център за много от играчите в сектора.

Документът за използването на разузнавателни средства, публикуван във вторник, посочва, че гражданите могат „със сигурност да смятат, че всички страни членки на ЕС са закупили един или повече продукта за шпиониране с комерсиална цел“, какъвто е Pegasus – разработеният от базираната в Израел група NSO Group софтуер.

Но „няма значим европейски надзор, нито за да се ограничи незаконното използване на мощен шпионски софтуер срещу отделни хора, нито за да се наблюдава търговията на тези дигитални продукти“, посочва евродепутатът София ин’т Фелд, автор на доклада.

Документът от 159 страници се фокусира върху използването на шпионски софтуер на базата на разследвания на журналисти и граждански групи, както и на собствената изследователска мисия на парламента. Публикуването му е налице, след като парламентът завърши проучвателна мисия в Гърция по-рано този месец, където правителството планира въвеждането на нов закон, забраняващ използването на шпионски софтуер от частни компании.

Докладът посочва примери за шпиониране, включително на председателя на гръцката опозиционна социалистическа партия „Пасок“ Никос Андрулакис, както и на полския сенатор Кшищоф Брейза, който бе издигнат от опозиционната партия Гражданска платформа. Правителствата в блока обаче трябва да работят още по сътрудничеството си и разследването на подобни случаи, съветва документът.

От своя страна, Ин’т Фелд посочи, че проблемът е общоевропейски, не само на отделните страни. „Гледаме на нещата през ключалката на националната политика, но това е до голяма степен европейски проблем“, посочи тя във видео, публикувано на сайта на Европейския парламент.

По думите ѝ това е пълномащабна атака срещу демокрацията.

„Европейският съюз не е подготвен да отговори на атаки срещу демокрацията отвътре. Отвън – да, но отвътре сме до голяма степен безпомощни“, допълни тя, като призова за спешни регулации на бизнеса с шпионски софтуер.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *