Ще успее ли новата програма за саниране да обнови сградите в България?

„Състоянието на жилищния фонд от гледна точка на енергийните характеристики е изключително лошо по оценки на Световната банка и Центъра за териториално развитие. 93% от жилищния фонд е енергийно неефективен и има нужда от обновяване“, посочи той.

Бенов настоява да се търсят начини да се привлече и бизнесът, и финансовият сектор в този процес, и смята, че това е възможно, само ако има самоучастие от собствениците на жилищата.

„Подобни програми могат да включват финансови стимули за хора, които не могат да си позволят да отделят средства, безлихвени кредити, дори еднократни помощи, така че такива собственици да не са пречка за процеса на увеличаване на енергийната ефективност“, коментира експертът.

Освен разнообразни програми за енергийна ефективност на сградите, достъпни за различни социални групи, Минчо Бенов настоява да има и яснота за тяхното действие в дългосрочен план за няколко десетилетия, за да може да се планира.

„На този етап единственото, което очакваме е финансиране от 1,129 млрд. лева, които ще стигнат за обновяване на около хиляда сгради. Многофамилните сгради, които се нуждаят от обновяване, са 66 хиляди, като по предходната програма бяха обновени над 2 хиляди сгради. Няма и стотинка финансиране за еднофамилните, които са 50% от жилищния фонд“, обясни експертът.

Бенов поясни, че при досегашната програма сградите са обновявани до клас C, което означава около 40% спестяване на енергийните разходи, а целите на новата програма е да се постигне по-високия клас B.

„Когато провеждаме такива програми, трябва да се стремим да постигаме дълбочина на обновяване“, посочи той и смята, че това трябва да е обвързано с финансирането, за да се реши проблемът, а не просто да се отчита някаква дейност“, категоричен националният директор на Хабитат България.

Как с програми за енергийната ефективност Словакия успя да обнови над 90% от многофамилните си сгради? Къде ще се нареди в класацията за енергийна бедност България? Каква е дефиницията за енергийна бедност и с какви реформи ще се обвърже прилагането ѝ? Кога страната ни ще има дългосрочна визия за саниране? Ще има ли стимули за инвестиции в енергийната ефективност? Какви са пречките пред употребата на фотоволтаици в жилищните сгради може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *