БАНСКО ИМА ПОЗИТИВНИ НАГЛАСИ ЗА НОВИЯ ЗИМЕН СЕЗОН

Българският туризъм се нуждае от позитивни послания и от фокусиране върху представянето на България като целогодишна дестинация с акценти върху зимния и летния туризъм, а Банско е един добър пример за това, заяви служебният министър Илин Димитров по време на форума „БГ – ЗИМА 2022/2023“, организирана от Българска телеграфна агенция с подкрепата на Община Банско.

На работната среща в Банско беше обсъдена готовността на държавата и туристическия бранш за предстоящия зимен туристически сезон. По покана на директора на БТА Кирил Вълчев, в нея участваха министърът на туризма Илин Димитров, директорът на БНР Милен Митев, кметът на Кюстендил Петър Паунов, кметът на Самоков Владимир Георгиев, представители на туристическия бизнес и журналисти.

Обединяващо мнение на участниците във форума беше необходимостта от позитивни послания, разнообразна, нестандартна и модерна реклама, представяне на алтернативните форми на туризъм и възможностите за преживявания в безопасна и сигурна среда.

Туризмът е икономически сектор, който е особено чувствителен към промените с негативен знак. През последните години обаче ние бяхме изправени пред предизвикателства, за които никой не беше подготвен, няма разписани протоколи и създадено ноу-хау, събития от глобален мащаб, които засегнаха света, Европа и страната ни в частност. За да се справим с всички тези предизвикателства са нужни много сериозни и координирани действия на национално ниво, подчерта в изказването си кметът на Банско Иван Кадев. Той припомни мисълта на Ч. Дарвин че „оцелява не най-силният, а този, който най-добре се адаптира към промените“. Според мен е важно да си припомняме тази мисъл, защото има промени, върху които туристическият бизнес не може да влияе, а трябва бързо, гъвкаво и интелигентно да се приспособи, за да може не само да оцелее, но да се съвземе бързо, да преодолее загубите и да възстанови позициите. Той посочи като пример действията на местната власт и туристическия бранш в общината, благодарение на които, нивата на посещаемост от преди пандемията са постигнати, а през последните две години летният сезон е много успешен. Кметът Кадев изрази надеждата си за добър зимен сезон 2022/2023 г., през който Банско отново ще бъде домакин на престижни зимни състезания. Той изказа благодарност за подкрепата на държавата за подобряване на инфраструктурата в града и за основния ремонт на пътя Симитли – Банско, но не пропусна да заяви категорично още веднъж, че е необходимо неотложно решаване на проблема с втората кабинкова линия, защото не може да се говори за екология и качествен туристически продукт, когато в планината се изкачват 3-4 хил. автомобила дневно, а туристите чакат на опашка за лифта по няколко часа.

Туристическият бизнес в Банско декларира готовност за новият сезон, който ще започне след по-малко от месец. Очакванията са за добър сезон без ограничения.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *