България е сред петте страни от ЕС със спад на строителството в края на лятото

България е една от петте страни членки на ЕС с годишен спад на строителството през септември, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Строителната продукция в страната ни намаля с 1,2% спрямо септември 2021 г., което е най-малкият спад сред държавите членки, за които има статистически данни. Строителството отбелязва най-голям срив на годишна база в Испания (-12,3%), следвана от Чехия (-3,7%) и Германия (-2,6%). Свиване има и в Белгия с 1,6 на сто.

На обратния полюс е Румъния, където строителството е нараснало с 26,2% на годишна база през септември, следвана от Словения (+26,1%) и Австрия (+6,3%).

Румъния е лидер в ЕС и по месечен ръст на строителната продукция с покачване от 3,2%. След нея се нареждат Швеция и Унгария със съответно 2,8% и 2,2%. В същото време Полша отчита най-големия спад на строителството спрямо август с 5,8 на сто, следвана от Португалия с 2,7% и Австрия с 2,6%.

На ниво ЕС строителната продукция е постигнала минимален месечен ръст от 0,2%, а в еврозоната той достига 0,1%, като и в двата случая по-голям принос за положителния резултат има гражданското и инженерно строителство. При сравнение със септември 2021 г. увеличението в ЕС е с 1,4%, а в еврозоната е с 1%, като тук това се дължи основно на ръста при сградното строителство.

Автор - снимка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *