Възраждане възмутени от решение на Столична община

Днес в БТА София се проведе пресконференция на  структурата на „Възраждане“ в столицата.

В нея участваха народните представители от ПГ на „Възраждане“ в 48-то Народно събрание – Александър Арангелов и Иво Русчев, секретарят на „Възраждане“ София  и икономически съветник към парламентарната група на политическата организация Деян Николов и членовете на „Възраждане“  Петя Бояджиева, Мирослав Христов и Тодор Софрониев.

Поводът за пресконференцията е  решението на Столична община да кръсти улица на бившия американски посланик Джеймс Пардю. Решение, с което политическата организация не е съгласна.

„Знаете, че догодина предстоят местни избори и очевидно евроатлантическата тълпа в  Столичния общинския съвет се опитва да получи благословията на американците. Знаете, че догодина предстоят местни избори.  Ние обаче смятаме, че не може заради моментни политически амбиции на различни политически играчи в политическото обществено пространство ние да кръщаваме улици на чужди посланици, които имат изключително спорна биография по отношение на България“, каза Деян Николов, който откри пресконференцията.

Той добави още, че това е поредното национално предателство, защото при наличието на значими българи местният парламент приема да увековечи името на чужд дипломат, чиито действия е съмнително колко са полезни за България, поставяйки го на улица в столицата ни.

От „Възраждане“ припомниха, че  дейността на Джеймс Пардю  е по-скоро в областта на междудържавните отношения с фокус Балканите и по-специално върху военните конфликти, свързани с Косовската война и етническите конфликти в РС Македония.  Цялостната стратегия на американската намеса в конфликта всъщност води до допълнително напрежение в региона, стимулирайки  дезинтергационните процеси с цел подкрепа за отделяне на Косово, оставяйки след себе си още по-задълбочени етно-конфесионални конфликти, нерешени и до днес. Той работи и по евроинтеграцията на България.  По време на престоя си в България в страната ни бяха открити тренировъчни  бази на НАТО, което е акт, засвидетелстващ чуждия интерес и няма как да бъде отчетен като принос към българската държава. Припомняме факта, че и до днес ние сме единствената държава, на която САЩ не заплаща наем за базите на територията ни.

„На основа на биографията на Пардю, която включва и дейност като разузнавач, издигнал се до шеф на Пентагона преди да стане посланик в България,  е очевидно, че той работи за интересите на САЩ и там може да бъде кръстена улица на негово име, но не и в България.“, добави още Николов.

Тъй като  в страната ни е  практика да се кръщават улици на хора, които имат високи заслуги към развитието на страната, от „Възраждане“ считат че дейността на акад. Антон Дончев в сферата на българската историческа традиция и наследство заслужава да получи почит, като тази улица бъде посветена вместо на чужд посланик  на делото на акад. Антон Дончев и да носи неговото име.

От „Възраждане“ внесе искане в Столичния общински съвет да преосмисли решението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *