Ген. Ангелов: Нидерландското предложение е най-доброто, не можем да поддържаме 2 вида бойни самолети

Предложението на правителството на Нидерландия да предостави част от излишните си Ф-16 на страна-съюзник от НАТО в замяна на изпращането на нейните бойни самолети МиГ-29 и Су-25 на Украйна е най-добрата сделка, която България може да направи в момента.

Това заяви в интервю за БГНЕС генерал Аню Ангелов, министър на отбраната (2010-2013 г.)

„Това би било едно отлично предложение. Важно е Министерството на отбраната да направи своите правилни изводи. Това е тип самолет, който предхожда основния боен самолет Ф-16 Блок 70. Следователно това е една добра възможност за преподготовка на нашите летци на наша територия с помощта на Нидерландия, която ще ни окаже всестранна помощ“, каза той. Според него България също така не трябва да се бави с решението си, защото и други страни, като Полша и Словакия, могат да направят подобна размяна.

Ген. Ангелов е категоричен, че България не може да поддържа два вида бойни самолети едновременно. „И президентът Румен Радев, и министърът на отбраната Димитър Стоянов трябва да се замислят сериозно над възможността, която би ни предоставила Нидерландия. По документи, с които разполагам, самолетите „Грипен“ ще стоят с Ф-16 до 2035 г., което е абсолютен нонсенс. България не може да поддържа два основни бойни самолета от различен тип. Следователно нидерландското предложение е добре дошло. То е правилното решение на проблема с така наречените заместващи платформи“, подчерта бившият министър на отбраната.

Според него по тази причина сега да се купува друга платформа, която не замества, а ще бъде паралелна, е излишен разход. „Не трябва да се допуска. Всичко това трябва да се огледа от МО и от президента Радев, който е първокласен пилот и съответно да се вземе решение. Това зависи изцяло от служебното правителство“, добави той.

Ген. Ангелов подчерта, че Су-25 и МиГ-29 в момента ще послужат много по-добре на Украйна, отколкото на нас. „Още повече, че Киев има възможност да ги поддържа, за разлика от България. И държавата агресор Русия, и държавата жертва Украйна в момента са във война и никой от тях няма да се занимава с поддръжката на българските бойни самолети, съветско производство“, отбеляза бившият министър на отбраната. „В графиците на МО за излизане от експлоатация на МиГ-29 е дадена 2026 г., но сега се заговори за 2023 г. Това е предизвикано от факта, че няма откъде да бъдат взети нито резервни части, нито двигатели, нито съответното оборудване. Следователно МиГ-29 няма да бъдат в състояние да изпълняват функциите си“, добави той.

Както БГНЕС първа информира, позовавайки се на нидерландски медии, Хага обмисля да предостави излишни изтребители F-16MLU на съюзници от НАТО в Източна Европа, за да могат те от своя страна да дарят изтребители МиГ-29 на Украйна. Според портала Aviacionline defensa, един от главните кандидати би била България, която планира да пенсионира остарелите си МиГ-29 от 2023 г. и се интересува от наемането на ескадрила западни изтребители, за да осигури въздушната си отбрана до пристигането на първите осем образци модерни Ф-16 Блок 70 през 2025 г. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *