Депутатите от 48-ото НС върнаха хартиеното гласуване

Народното събрание одобри със 125 гласа „за“, 100 „против“ и без въздържали се внесените от Корнелия Нинова от БСП промени в Изборния кодекс, с които се връща гласуването и с хартиена бюлетина, предаде репортер на БГНЕС.

Решението е на първо четене.

С този ваш вот току що, вие ни принуждавате нас от „Демократична България” да направим ново предложение. Това ще бъде въвеждане на преброителни центрове. И тогава вие няма как да не го подкрепите, защото говорите за доверие и честност, заяви в процедура след гласуването Ивайло Мирчев от ДБ, обръщайки се към народните представители от ДПС.

Очакваме да подкрепите това предложение за преброителни центрове, каквито има в САЩ, във Великобритания, имаше и тестово в България, така че очаквам да ни подкрепите, заяви още Ивайло Мирчев.

Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната” заяви от парламентарната трибуна, че днес сме свидетели на поредния епизод на сериала „Политически цинизъм”.

Как ще обясните на българските граждани, на честните български избиратели, когато техният вот е манипулиран с това, че техните бюлетини умишлено се правят недействителни, как ще обясните, че протоколите се пренаписват, как ще обясните, че техните гласове се пият с чувалите по улиците, попита Иванов.

Надявам се да има справедливост и между първо и второ четене гласуването с хартиена бюлетина да отпадне, заяви още депутатът.

Часове наред депутатите спорят за връщането на хартиената бюлетина

При последвалите две гласувания депутатите не одобриха внесените от Костадин Костадинов от „Възраждане“ промени в Изборния кодекс, но одобриха тези, внесени от Божидар Божанов и Ивайло Мирчев от „Демократична България”. Гласуваха 223 народни представители – „за” 123 гласа, „против” – 99, „въздържал се” –1.

При последните избори, когато имаше хартиени бюлетини, имаше над 160 хиляди бюлетини, които не бяха валидни. Ние ще продължим да се борим, явно борбата ще е дълга, заяви след гласуването Кирил Петков от „Продължаваме промяната”.

Бойко Рашков показа пред медиите в парламента бюлетини, които по думите му, са абсолютно неразбираеми. Машината е въведена именно затова, за да може да се елиминират всякакви опити за манипулация на вота на българските граждани, заяви Рашков. /БГНЕС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *