Десислава Иванчева влиза в затвора за корупция

Бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева е осъдена окончателно на 6 години затвор по корупционното дело, което започна с зрелищен петчасов арест в центъра на София през 2018 година.

Присъдата бе обявена от самата Иванчева в профила ѝ във Фейсбук в четвъртък сутринта, 10 ноември. В 7:30 сутринта тя съобщи, че до тридесет минути ще бъде транспортирана към Сливен, където ще изтърпи наказанието си в затвора.

Ефективни присъди са постановени и срещу другите двама подсъдими по делото – нейната заместничка в кметството Биляна Петрова получава 5 години затвор, а Петко Дюлгеров – четири години затвор. Иванчева трябва да плати 12 000 лева глоба.

Това е първата сериозна ефективна присъда за корупция, с която прокуратурата може да се похвали, макар да не става дума за служител по върховете на властта.

Делото срещу Десислава Иванчева стигна до Върховния касационен съд, след като двете инстанции на спецсъда я признаха за виновна. Докато съдебният процес вървеше, Иванчева успя да забременее и да роди дете, което скоро ще навърши една година.

Иванчева ще влезе в затвора за най-много три години, защото вече изкара година в следствения арест при потресаващи условия и още две години под домашен арест, които се приспадат от присъдата.

Бившата кметица е осъдена за поискан подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. На първа инстанция тя получи невижданото наказание от 20 години затвор. Някогашната ѝ заместничка Биляна Петрова получи 15 години, а соченият за посредник при подкупа Петко Дюлгеров – 12 години затвор. На втора инстанция присъдите бяха намалени на 8, 7 и 6 години затвор.

Сега Върховният касационен съд ги редуцира още – 6, 5 и 4 години. Решениeто все още не е публикувано, тъй като според НПК присъдата първо трябва да бъде приведена в изпълнение и едва след това могат да се обявят мотивите.

Иванчева бе арестувана при зрелищна акция на прокуратурата и КПКОНПИ през април 2018 г. пред спортното министерство в София. Заедно с Петрова тя прекара почти целия следобед окована на булеварда, докато се извършваха следствени действия.

Тя твърдеше, че е невинна, а намерените в колата ѝ пари са били подхвърлени. По делото обаче бяха представени и множество записи от подслушани разговори.

По-рано тази година Върховният съд отмени осъдителната присъда на бившия енергиен министър Румен Овчаров, който е съден за безстопанственост при отдаване на концесия на мини „Бобов дол“ през 2006 година.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *