Домът ви може да бъде екологичен и този стартъп го доказва

Според изчисления строителството на жилища отговаря за голяма част от въглеродните емисии в световен мащаб – почти ¼ от тях. Именно поради това стартъп компании търсят решение, предлагайки екоустойчиви принципи на строеж. За една от тях – Aro Homes – е напълно реалистично да бъде построена къща, която има нулево потребление на енергия и 50% по-малко потребление на вода, пише Fast Company. Следвайки нейните принципи на работа, може да трансформирате собствения си дом или да построите нов.

Наблюденията на компанията сочат, че съвременното еднофамилното жилищно строителство е неефективно и екологично изостанало в сравнение с търговските и многофамилните имоти и това трябва да се промени. Подкрепена от инвеститори, които вярват, че стартъпът има потенциала да направи трансформация в сектора, вчера Aro Homes получи финансова инжекция от 21,1 млн. долара. Нейната философия за промяна включва няколко компонента.

Компанията планира да закупи стари, порутени, неефективни жилища и да ги замени с нови сгради. Преди това обаче тя ще оцени потенциала им за трансформация. За целта Aro Homes ще използва софтуер, с чиято помощ може да се идентифицират подходящите имоти. Оценяват се фактори като ориентация спрямо слънчевата светлина, наличие на дървета, което може да се отрази върху потреблението на енергия, и т.н. Набор от функции ще помогне при новите жилищни сгради да се намалят емисиите по време на употреба.

Типът строителство е другият фактор, който ще допринесе за намаляването на въглеродния отпечатък. Частично жилищата ще бъдат предварително изградени. Самите сгради ще бъдат модулни, което ще спомогне за намаляване на обема на строителните отпадъци, които се генерират в процеса на строеж. Самият той ще бъде съкратен от 18 месеца до само 3 месеца.

За разлика от традиционния процес на строителство с предприемачи, архитекти, главни изпълнители и брокери, „ние притежаваме и контролираме процеса от край до край, казва съизпълнителният директор на компанията Карл Гиш, който преди това е работил в Amazon и Dyson.

Сега Aro Homes започва работа по първата си фабрика в Сакраменто и планира да завърши първите си домове в Силициевата долина в началото на следващата година. В плановете й е да изгради още фабрики и да стъпи на нови пазари.

Източник

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *