Евреи от цял свят се прекланят пред Димитър Пешев, спасителят на българските евреи

Евреи от цял свят редовно посещават „Къщата музей на Димитър Пешев“ в Кюстендил. Само преди месец възрастна американка, от еврейски произход, посещава къщата и сред изложените документи открива паспорта на баба си. Тя започва да плаче и единственото, което успява да сподели е благодарността към спасителите, предаде репортер на БГНЕС.

Заедно с Владимир Куртев, Иван Момчилов, Петър Михалев и Асен Суйчмезов, Пешев е сред основните противници на закона за Защита на нацията, който е приет от Народното събрание в края на 1940 г. и публикуван в Държавен вестник през месец януари 1941 г.

Срещу него се обявяват множество професионални и обществени организации – Съюзът на българските писатели, Лекарският съюз, народни представители като Никола Мушанов и Петко Стайков, офицерските сдружения, студентските движения и други. Най-голяма тежест имат действията на Светия синод на Българската православна църква, който е яростен противник на този закон.

Когато през месец март 1943 г. става ясно, че се готвят акции срещу евреите един от лидерите на ВМРО Владимир Куртев информира заместник-председателя на Народното събрание Димитър Пешев.

На 17 март 43 народни представители се обявяват срещу депортацията и изпращат открито писмо до премиера проф. Богдан Филов. Това е началото на спасението на над 50 000 български евреи.

Трагична обаче е съдбата на спасителите. Забвение покрива за света героите за спасението на българските евреи.

„Народният съд“ осъжда част от тях, сред които 20 от подписалите писмото до Филов, на смърт. Другите получават различни срокове затвор. Димитър Пешев получава 15 години. Подобна е съдбата на Петър Михалев. Владимир Куртев изчезва безследно през 1946 г. и не се знае дори гроба му.

„Къщата музей на Димитър Пешев“ е пълно копие на родния дом на големия политик, патриот и борец за човешки права. Родната му къща е била на друго място в Кюстендил и е напълно разрушена. Тя е възстановена по снимки и разкази на близки. Официално е открита на 8 март 2013 г. Постоянната експозиция в къщата музей е дело на доцент д-р Ангел Джонев. В нея може да се видят лични вещи, документи, книги и облекло на самия Пешев. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *