Една трета от американците намират по-трудно ново жилище под наем, отколкото нова работа

Намирането на ново място за наемане никога не е било особено лесно. Но за една трета от наемателите в САЩ, които са се нанесли в имотите си в последните две години, процесът е бил по-труден от намирането на нова работа, сочат данни на Zillow Group, цитирани от Bloomberg.

Данните са публикувани в момент, когато безработицата в САЩ е на 50-годишно дъно, въпреки че някои индустрии отчитат ръст на съкращенията. И макар че увеличението в цените на наемите най-сетне започва да се забавя, те остават завишени в много части на страната.

Растящите цени на жилищата по време на пандемията изключиха много потенциални купувачи от жилищния пазар, което спомогна за рекордно повишение на наемите в градове от Ню Йорк до Остин, щата Тексас.

Средният наем на едностаен апартамент този месец достигна 3860 долара в Ню Йорк, 3060 долара в Бостън и 2510 долара в Маями, сочи доклад за  големите градове на компанията за обяви за жилища под наем Zumper.

Макар че наемите намаляват в някои градове, много от участниците в допитването на Zillow са заявили, че се чувствали задължени да предложат повече, отколкото биха предложили наематели в не толкова трескави за пазара периоди. Около 30% заявили, че са платили наем за най-малко два месеца предварително, което им е помогнало да си гарантират последния имот. А близо една четвърт от участниците посочили, че подписването на по-дългосрочни наеми им е помогнало да влязат в настоящото си жилище.

В допитването са участвали 2064 пълнолетни американци и е проведено от института Harris Poll за Zillow през август. 406 от участниците са се нанесли в жилището си под наем в последните две години.

Данните на Zumper за цените на наемите сочат, че Бостън изпреварва Сан Франциско и заема второ място в списъка с най-скъпи наемни пазари в САЩ, а Ню Йорк задържа първото място.

Средната цена на наема на едностайно жилище в Бостън е нараснала с 5,9% през октомври спрямо септември. В Сан Франциско тя е намаляла с 2,6% до 3020 долара. В Ню Йорк средната цена също е поела надолу с 2,3%.

Районът на Бостън е изправен пред остър недостиг на жилища под наем, подлагайки на натиск достъпността за хората, които не разполагат с големи доходи или нямат богати родители, на които да разчитат. В същото време Сан Франциско се бори да се възстанови след пандемията, когато технологичните компании възприеха работа от разстояние.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *