Еквадор срази домакините на старта на Световното първенство

Еквадор надигра домакините от Катар с 2:0 в мача на откриването на 22-то издание на Световното първенство по футбол. На стадион „Ал Баит“ в Ал Хор, на 40 км от столицата Доха, южноамериканците удариха съперника с два гола до почивката и потеглиха успешно в група А на надпреварата.

Още в самото начало възпитаниците на Густаво Алфаро преодоляха вратаря на катарците Саад Ал Шийб. Енер Валенсия се разписа с глава след акробатична асистенция на негов съотборник, но попадението бе отменено след проверка на Системата за видеоповторение (ВАР) за засада на еквадорски футболист. Нищо обаче не можеше да спре нападателя на южноамериканците в 16-та минута, когато той се разписа комфортно от дузпа за нарушение на Ал Шийб в наказателното поле на Катар. Домакините просто не можеха да отговорят на темпото на съперника, който удвои аванса си след около половин час игра, когато Анхело Пресиадо намери Валенсия, а той не сбърка за 2:0 след прецизен изстрел с глава. Най-доброто положение за домакините дойде в добавеното време на първата част, когато Алмоес Али бе длъжен да засече с глава центриране на свой съотборник, но не успя да се справи от непосредствена близост.

В началото на втората част Еквадор имаше възможност да направи преднината си класическа, но Ал Шийб бе на мястото си. От другата страна Педро Мигел имаше нелош шанс да намали дефицита на катарците, но топката мина встрани от вратата на Ернан Галиндес. В крайна сметка до края на срещата не паднаха нови попадения и така Еквадор потегли с победа на Световното. Тимът води еднолично с три точки, докато Катар е на дъното. За първи път домакин губи откриващия си мач на Мондиал в историята на световните първенства. Утре Сенегал се изправя срещу Нидерландия в другия двубой от групата.

В следващите си срещи Катар играе с шампиона на Африка в петък, 25 ноември, от 15:00 часа българско време, докато южноамериканците имат за съперник „лалетата“ също в петък, веднага след приключването на двубоя между домакините и Сенегал.

По-рано, 22-то издание на Световното първенство по футбол бе открито с тържествена церемония. В ролята на водещ бе един от най-популярните холивудски актьори – Морган Фрийман, известен с ролята си в „Изкуплението Шоушенк“.

Освен Фрийман, в церемонията по откриването на шампионата на планетата участваха Ганим Ал Муфтах – катарски предприемач, който има рядкото заболяване Синдром на каудалната регресия, което уврежда долната част на гръбначния стълб. В момента Ал Муфтах учи в Университета Лоуборо.

Морган Фрийман (л) и Ганим Ал Муфтах (д).

След появата на познатия като „Момчето чудо“, церемонията продължи с ремикс на различни футболни скандирания от целия свят, наречен „Скандирания на нациите“. Впоследствие на сцената се появиха талисмани от предишни Мондиали, включително Уили от Световното през 1966 година. Разбира се, на феновете бе показан и официалният маскот на турнира в Катар – Ла’ееб.

Последва изпълнение на музикалните звезди Чон Чонг Кук и Фахад Ал Кубаиси. Те изпяха заедно песента „Мечтатели“. Церемонията бе закрита с реч от един от основните играчи в катарския национален отбор.

Ентусиазирани фенове на футбола пък се събраха във фензоната в столичната зала „Христо Ботев“, за да гледат церемонията по откриването и първия мач на турнира, предаде репортер на БГНЕС. Преди началото на двубоя посетителите в залата бяха изненадани с изпълнение на „Излел е Дельо хайдутин“ от 101 каба гайди и легендарната Валя Балканска, като след края на мача изпълнителите отново ще се качат на сцената. Организаторите на фензоната планират да има музика и футбол всеки ден в зала „Христо Ботев“ през следващия месец.

Очевидно хората с нетърпение очакват Световното, ще има много концерти, това е основното, което ще се случва между мачовете, има и много други неща, имаме гейминг зони, детски кътове. Ще бъде много приятно. Ние сме тук да се забавляваме и искаме да дадем на футболния фен в България нова емоция, нещо, което не е правено досега„, коментира главният организатор на събитието Малин Миланов, който даде и любопитна прогноза за шампион на Мондиала: „Днес ми писаха във Вайбър, че световен шампион ще са Камерун, не знам дали ще се случи. Лично моят фаворит е Белгия, така че им стискам палци„.

Малин Миланов.

От 20 ноември до 18 декември зала „Христо Ботев“ в Студентски град ще се превърне в най-голямото събитие в България, съпровождащо шампионата в Катар. Това е единствената фензона, подкрепяна официално от посолството на Катар, като на откриването присъства и посланикът Н. Пр. Фахад Ибрахим Ал-Мушаири. От посолството са осигурили специални юбилейни колекционерски медали, които феновете ще могат да спечелят в организираните игри. Същите ще се подаряват на ВИП гостите по време на Световното първенство в Катар.

Стефан Вълдобрев, Дичо, 101 каба гайди, „Уикеда“, 2BONA DIM4OU, Боро Първи & Атанас Колев, Кали & BMX BAND и други известни български изпълнители ще радват абсолютно безплатно публиката в зала „Христо Ботев“ по време на Световното първенство по футбол. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *