ЕЦБ: Инфлацията в еврозоната ще достигне своя връх през първата половина на 2023 г.

Управителят на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало заяви в понеделник, че пикът на инфлацията в еврозоната трябва да бъде достигнат през първата половина на 2023 година, информира БНР.

Общата инфлация, която скочи до рекордните 10,7% през октомври, може да достигне своя връх през „първото полугодие“ на 2023 г., посочи той, предупреждавайки, че може да отнеме две до три години, за да се върне инфлацията обратно към целевото ниво на ЕЦБ от 2 на сто.

Въздействието на енергийната криза върху общия ръст на цените „ще изчезне вероятно от следващата пролет“, посочи пред изданието The Irish Times Франсоа дьо Гало, който е и член на Управителния съвет на Европейската централна банка.

Той също така призова за продължаване на повишаването на лихвените проценти, докато стане очевидно, че основната инфлация е достигнала връх, но отказа да прогнозира какви ще са нивата на крайните лихви.

Бързото повишаване на лихвите обаче постави ЕЦБ близо до така наречената „неутрална лихва“, неопределена граница – според оценки, някъде между 1,5% и 2% – при която централната банка нито стимулира, нито забавя икономическия растеж в еврозоната.

„Не сме далеч от неутралното лихвени ниво, отвъд което темпото ни на вдигане на лихвите може да бъде по-гъвкаво и вероятно по-бавно, добави централният банкер.

„Нашата цел не е да предизвикаме рецесия, а да укротим инфлацията“, подчерта Вилероа дьо Гало, визирайки агресивната политика на ЕЦБ на повишаване на лихвите.

Европейската централна банка не трябва да спира да повишава лихвените проценти, докато основната инфлация не достигне ясен връх, но може да забави темпото на повишения, след като лихвите достигнат ниво, което започне да ограничава растежа, каза шефът на централната банка на Франция пред Irish Times.

Само в рамките на последните три месеца ЕЦБ увеличи лихвените си проценти с общо 200 базисни пункта, което е най-бързият темп на повишения в историята, като депозитната лихва нарасна до 1,5%, Пазарите очакват лихвите да достигнат връх от около 3% през следващата година, което предполага, че предстоят още повишения, за да се укроти бързата и широкообхватна инфлация.

Сега пазарите очакват ново повишаване на лихвените ставки с 50 базисни пункта през декември и още едно с 50 пункта през февруари догодина.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *