Зеленчуците поскъпват по тържищата

През миналата седмица цените на зеленчуците на едро са се повишили, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Оранжерийните домати са поскъпнали с 19 на сто и са се търгували по 3,25 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици се е вдигнала с 6,1% до 2,60 лева за килограм. Зелените чушки са поскъпнали с 10,1% и са се продавали по 1,85 лева за килограм, а червените са добавили 3% и са се търгували по 2,38 лв./кг в края на седмицата. Картофите са поскъпнали с 4,5% и са се продавали по 1,16 лева за килограм.

Като цяло индексът на тържищните цени се е покачил миналата седмица с 1,13%. Той е стигнал най-високото си историческо ниво, постигнато в началото на май тази година.

Кравето сирене се е търгувало по 11,46 лв. за килограм, а кашкавалът тип „Витоша“ е поскъпнал с 0,9% и се е продавал по 17,28 лева за килограм. Олиото миналата седмица намалява цената си с 2,6 на сто до 4,50 лева за литър. Пилешкото месо е поскъпнало с 4,4% до 6,12 лева за килограм.

Междувременно данните на НСИ показват, че през септември продажбите на храни са намалели за четвърти пореден месец. Оборотът в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се е свил с 2,8% в сравнение със същия месец на миналата година.

През юни, юли и август намалението на оборота при продажбите на храни беше съответно с 3,1%, 10,2% и 3,9% на годишна база. Оборотите намаляват въпреки рязкото поскъпване на хранителните стоки. Това означава, че намалението на количеството купувани храни е значително.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *