Тони Димитров: С инжекции в корема не се отслабва

Модерно е да си слаб. Ужасно слаб. Все повече млади хора и най-вече жени пият какви ли не лекарства, билки и чайове в стремежа си да изглеждат като идолите от списанията. Последният „хит“ в България е да си поставят инсулинови инжекции в корема без да се замислят за фаталните последици от тях. Именно затова решихме да потърсим мнението на един от най-търсените фитнес инструктори Тони Димитров.

–  Здравейте, все повече нашумяха инсулиновите инжекции като метод за отслабване от здрави и млади хора. Разкажете ни, помагат ли наистина и имат ли йо-йо ефект?

–  Здравейте! Да, в момента много млади хора си купуват едно лекарство, което се инжектира в корема и е предназначено за диабетици с цел лечение на Диабет тип 2, като един от неговите ефекти е намаляване на телесното тегло. То има благоприятно действие и редуцира телесното тегло. Забавя изпразването на стомаха, контролира гликемията, оттам намалява апетита и редуцира теглото. Но никой не говори за страничните ефекти, които се получават, когато се ползва от хора, нестрадащи от Диабет. Във Великобритания се провеждат тестове със семаглутид и как ще повлияе на хора с наднормено тегло. На всички трябва да е ясно, че след спирането му пак ще се напълнее ако не се спазва подходящ режим на хранене и физическа активност, особено от хора предразположени да пълнеят. Затова моят съвет е да не си инжектират подобни лекарства от здрави хора. Те няма да помогнат да отслабнете за постоянно. Съветвам хората да се придържат към балансираното хранене и редовни тренировки за пълноценен начин на живот. Без препарати, предназначени за лекуване на определен тип болести.

–  Крият ли някакви опасности за здравето, когато се използват от здрави хора и какви са те?

–  Препарата трябва да се избягва от хора с жлъчни проблеми и панкреатити, защото може да ги влоши. Също и от бременни. Още не са напълно изяснени вредните му въздействия върху организма.

–  Какво мислите за хапчетата за отслабване, които също много млади момичета използват?

–  Супресори за апетита, билкови отводняващи, карнитини и фет бърнъри за жени не биха имали лошо въздействие върху щитовидната жлеза и безплодие. Проблема идва от употребата на тироидни хормони при здрави жени, например Т3. Той може да доведе до проблеми с щитовидната жлеза, защото я подтиска и може да се наложи взимането на тироидни хормони до живот.

–  Вярно ли, че водят до безплодие и проблеми с щитовидната жлеза?

–  Натуралните препарати, които посочих по горе не биха имали никакво вредно въздействие върху организма.

–  Доста тривиално звучи, но бихте ли обяснили защо всъщност не може да се стигне до регулиране на килограмите без спорт и хранителен режим?

–  Не може да се регулира достатъчно теглото без физическа активност, защото всичките режими и диети се подчиняват на калориен дефицит. С една дума трябва да изгаряте повече калории, отколкото приемате. Отделно тренировките кардио и с тежести дават стегнатия вид и забързват метаболизма, водещ до изгаряне на повече калории.

–  Какво бихте посъветвали майките с малки деца, които нямат време и възможност да ходят на фитнес, а искат бързо да влезнат във форма след раждане?

–  Бих посъветвал жените след раждане да спазват правилен хранителен режим с пълноценни храни и доколкото е възможно двигателна активност, ходене пеша, клякания със собствено тегло в домашни условия и коремни преси всяка сутрин.

–  Има ли малки трикове, при които човек може да хапва сладко и да е слаб?

– Възможностите са следните: консумацията на сладко да е след тренировката. Вариантите са фурми, локум, стафиди, плодове или блокче черен шоколад 65-70% какао. Въпрос на предпочитание и вкус.

Как може да се свърже човек с вас, за да му изготвите хранителен режим и защо всеки режим трябва да е строго специфичен за даден клиент?

–  На електронната ми поща[email protected]

Сибила Кусева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *