И на второ четене промените в ИК предизвикаха спор между ГЕРБ и ПП

По предложение на Десислава Атанасова от ГЕРБ, днешното заседание на НС беше удължено до изчерпване на дебата и приемане на точки по промени в Изборния кодекс. Предложението беше прието със 119 гласа „за” и 82 гласа „против”, предаде репортер на БГНЕС

Надежда Йорданова от ДБ предложи да се създадат преброителни центрове към ЦИК. „След 14-часов работен ден преброяването се извършва трудно, а в случая, в който има и преференции, става още по-трудно, така освен порочните практики, има и човешки грешки. Така съвестно предлагаме въвеждането на преброителни центрове. Това означава хартиените бюлетини да се броят от хора, които не са работили цял ден и могат честно да преброят гласовете. Това ще се осъществи прозрачно, тъй като по време на броенето ще присъстват хора от медиите. Очаквам мнозинството да приеме това предложение, ако депутатите се водят от интереса на народа и честното провеждане на изборите”.

Асен Василев от ПП попита какви са гаранциите, че при транспортирането на урните с хартиените бюлетини до преброителните центрове няма да има загуба на бюлетини. Надежда Йорданова уточни, че урната ще се запечатва с лента, ще има пломби с уникални номера за всяка урна и ще бъдат предприети всички нужни мерки. Милен Матеев също от ПП, обясни, че от партията ще подкрепят предложението на ДБ. „По този начин вървим към по-отдавна изискващо създаване на по-компетентна изборна администрация. С тези преброителни центрове се избягват всички негативни до сега практики, а именно хора с над 12-часов работен ден да броят бюлетини и протоколи. Броенето в едни преброителни центрове ще се осъществява от хора, които не са изморени и те съвсем професионално могат да извършват тази дейност”, обясни Матеев.

Мустафа Карадайъ, председателят на ДПС, пък уточни, че партията няма да подкрепи предложението на ДБ. „Ние сме предложили със сканиращи устройства да се броят бюлетините. Няма как да подкрепим вашето предложение, защото така не се елиминира субективността при броенето”, коментира още Карадайъ.

До разглеждането на промените в ИК се стигна след като Росен Желязков от ГЕРБ, предложи разглеждането на Закона за Изборния кодекс като втора точка от дневния ред на депутатите. Предложението бе прието с 120 гласа „за” и 102 „против”.

Десислава Атанасова припомни, че партията ще се откаже от елиминирането на район „Чужбина”. „Ние сме готови този дебат да бъде обект на кръгли маси, на широка експертна дискусия, която може да произведе текстове, да има преброяване както в България, така и в чужбина, защото извън страната ни живеят над 1 млн. български граждани. затова трябва да обсъдим по какъв начин ще се осъществяват избирателните списъци. Липсват данни в МВнР, както и в консулствата ни, трябва да се дискутира въпросът колко са нашите съграждани извън България и по какъв начин те ще упражнят своя глас, на постоянен или настоящ адрес. Друг въпрос е по какъв начин ще се отнемат мандати от страната ни, за да дойдат тези от чужбина. По тези въпроси трябва дебат”, заяви още Атанасова, след което засегна нужният брой декларации за отваряне на секция в чужбина. „В тези допълнителни секции, които се отварят в чужбина извън консулските представителства, не гласуват голям брой хора, но страната ни отпуска значителен брой средства за откриването на такива секции, от което България губи. Нека да има диалог и по този въпрос.”, коментира още председателят на парламентарната група на ГЕРБ, след което припомни, че партията е отхвърлила своето предложение за елиминирането на Обществения съвет към ЦИК.

Настимир Ананиев пък уточни, че времето за дебат е минало, тъй като на второ четене е трябвало вече да бъде проведена дискусия. „Тези неща трябваше да бъдат обсъдени на комисия, сега кръгла маса, разговори, освен след пет години да ги направим. Казвате, за да не хабим държавен ресурс да увеличим от 40 на 100 нужния брой заявления за откриване на секция в чужбина. Ето, за да пестим ресурс, да се въведе електронно гласуване. Въведете такова и ние от ПП ще го подкрепим. Относно състава на обществените съвети първоначално предпочетохте тяхното елиминиране, така сте и управлявали- като запушвате устите на неправителствените организации и на гражданите”, коментира Ананиев.

Асен Василев, съпредседател на ПП подчерта, че трябва ЦИК да кажат дали трябва да се използва район „Чужбина”. „Тук трябва ЦИК да излязат с методика, ако те не са готови или им трябва време, защото ако сега премахнем район „Чужбина”, на изборите през март той няма да функционира, а затова трябва становище от ЦИК”, коментира Василев.

В крайна сметка повечето партии се обединиха около идеята да има камери в изборните секции, които да записват видеоматериала, ако държавата има възможност да реализира това.

БГНЕС припомня, че миналата седмица парламентарната правна комисия разгледа на второ четене промените, като връщането на хартиената бюлетина стана причина за напрежение между парламентарните групи, както и за протести. Правната комисия прие предложенията да няма многомандатен изборен район извън страната, за откриването на избирателни секции в чужбина да са необходими 100 заявления, вместо досегашните 40, както и закриването на Обществения съвет към ЦИК. Промените бяха обсъждани на среднощно заседание на правната комисия, което започна следобед на миналата сряда и продължи около 18 часа. ПП и ДБ заявиха, че няма да има правителство с БСП ако партията не оттегли законопроекта за хартиената бюлетина. От „Продължаваме промяната“ предложиха и да се създаде временна комисия, която да разгледа промените в ИК. Преди няколко дни Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че партията се отказва от предложението нужните заявления за отваряне на секции в чужбина от 40 да се увеличат на 100, партията се отказва от елиминирането на район „Чужбина” и премахването на Обществения съвет към ЦИК, както и че ГЕРБ ще вземе участие в предложената от ПП Временна комисия.

Дебатите днес ще продължат до приемане на текстовете от Изборния кодекс./БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *