Как се определя каква рента ще получите от земята си

Идва времето за изплащане на ренти тази година. Собствениците на земи в повечето случаи не знаят правата си.

Когато имате сключен договор за ползване на земята, в него трябва да е упоменато в какъв срок ще бъде разплатена рентата. Ако арендаторът не ви изплати дължимата рента, имате право да развалите договора. Забавянето обаче не е основание за разваляне на договора.

Съгласно разпоредбата на чл.8, ал.5 от Закона за арендата в земеделието, ако не е уговорено друго, арендното плащане се дължи в първия работен ден след изтичането на стопанската година.

Възможно е в договора за аренда да се уговори срок в полза на арендатора като плащането на възнаграждението е отложено за по-късен момент (например до края на календарната година, в тримесечен срок от реализация на продукцията, след изтичане на стопанската година, но не по-късно от три месеца и др.).  Ако арендаторът не плати в уговорения срок, дължи законната лихва  върху главницата от датата, на която задължението е станало изискуемо.Вземанията на арендодателя по договор за аренда се погасяват с кратката тригодишна погасителна давност, тъй като представляват периодични плащания.
За уважаване на претенцията за заплащане на дължима рента е необходимо да е налице валиден договор за аренда между страните. Същият следва да съдържа уговорки относно предмета, сроковете, видът и размерът на уговореното възнаграждение.

При възникнал спор размерът на дължимата рента се установява от съда. Това става с помощта на съдебно-аграрно или съдебно-икономическа експертиза.

Източниците на информация, които вещото лице следва да използва, се определя според начина, по който е уговорено рентното плащане.В някои случаи е необходимо вещото лице да извърши проверка в счетоводството на арендатора като установи и съпостави редица данни. В други – възнаграждението се определя въз основа на рентните плащания, извършвани от други арендатори в посоченото землище или земеделски район.

 

istock
istock

 

Как се определя размерът на рентата

Данни за размера на поземлената рента  се публикуват и от Националния статистически институт (НСИ), но според експерти тя е доста противоречива. Определя се основно от произведеното количество и изкупните цени на отглежданите земеделски култури. Според експерти  предоставяната информация в редица случаи не е задълбочена.

Миналата година например хората получиха доста по-високи ренти спрямо 2020 г. В Добруджа средната рента стигна 100 лв./дка. На места имаше и ренти от по 120 лв./дка – например в някои землища на община Балчик. В районите на Каварна, Шабла и Тервел се дават по 90-100 лв. на декар.

Високи са плащанията и в Силистренско, където кооперации даваха между 70 и 90 лева на декар. В селата на община Монтана кооперациите плащат по 40 лв. на декар. В района на Лом рентите бяха около 60 лева на декар, докато в Берковица са най-ниски – едва 18 лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *