Киномания 2022 започва с филма „Майка“, Микеле Плачидо идва за фестивала

Киномания 2022 стартира с филма „Майка“ на режисьора Зорница София, в който главната роля играе актрисата Дария Симеонова, предаде репортер на БГНЕС.

Премиерата на филма, който беше номиниран за наградата „Оскар“ в категорията за най-добър международен филм, ще се състои на 17 ноември 2022 г.

Зорница София съобщи, че с екипа ѝ подготвят трейлър, за да изненадат публиката още повече. „Това чудо Дария Симеонова изнесе буквално филма на гърба си, сля се с ролята, със средата, с децата“, заяви тя. Режисьорът на „Майка“ добави, че един критик е определил филма като „оптимистична драма“.

По думите на Зорница София е много важно дали човек иска да има дете, което е свързано с концепцията за притежание, или е готов да бъде родител, което е свързано с концепцията за даване. Когато отидем в тази позиция – да даваме, абсолютно няма значение мъже ли сме, жени ли сме, на колко години сме и можем ли да имаме деца, или не, смята режисьорът на филма. Зорница София сподели, че от самото начало е решила да не снима деца артисти и че децата, които участват във филма казват думи от сърцето си, като поне 90% от тях са автентични.

Дария Симеонова каза, че се надява филмът да вълнува, да докосва зрителите. „Тематиката и въобще темите, които засяга, са огромни и много важни, много актуални. Надяваме се да се възприеме добре и да развълнува“, каза още актрисата. Тя сподели, че поканата да участва във филма я е изненадала и че когато е прочела сценария и е навлязла в тематиката, е разбрала, че това е един огромен подарък за нея от страна на Зорница София.

След прожекцията на филма, екипът на „Майка“ ще даде и пресконференция на 18 ноември 2022 г.

Другата голяма изненада на Киномания 2022 ще бъде гостуването на италианския актьор и режисьор Микеле Плачидо. На 19 ноември 2022 г. в Зала 1 на НДК ще бъде представен новият му филм – „Сянката на Караваджо“.

„България е първата страна, която ще го покаже извън Италия“, обясни селекционерът Владимир Трифонов. Той подчерта, че гостуването на Плачидо е в процес на осъществяване от няколко месеца, както и благодарение на Красимир Иванов, който е кастинг актьор в Италия.

На 20 ноември 2022 г., след премиерата на филма, ще има и пресконференция с Микеле Плачидо.

Френското кино също ще бъде на почит по време на фестивала Киномания 2022 г. Ще бъдат представени няколко френски кинопродукции, изпълнени с хумор, с живот, с усмивки и с надежда.

„15 филма от програмата на Киномания ще бъдат достъпни до всяка точка на България“, съобщи още Владимир Трифонов. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *