Кметът на София Йорданка Фандъкова се включи в срещата на градовете от В40 в Истанбул

Кметът на София Йорданка Фандъкова  посети Истанбул по покана на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу и Мрежата на балканските градове В40, на която София е член.  В срещата участва и зам.-кметът по строителство инж. Ангел Джоргов.

Новата инициатива на кмета Екрем Имамоглу В40 събра в Истанбул кметовете на  Атина, Сараево, Пловдив, Стара Загора, Свиленград, Пула и Лакташи.

Инициативата е насочена към задълбочаване на връзките на градовете в сферата на икономиката, културата, образованието, местната демокрация, както и за решаване на глобални предизвикателства като изменението в климата, включването на зелените политики, дигиталната трансформация и местната демокрация, като част от устойчивото управление на градовете.

По време на срещата кметове отправиха послание за обединение и градивност и откриха парк и паметник в чест на сътрудничеството и приятелството между градовете от мрежата на балканските градове. Кметът на София Йорданка Фандъкова отправи предложение София да бъде домакин на среща на мрежата В40 .

На срещата присъства и Генералният консулът на България в Истанбул, както и дипломати.

Кметът Фандъкова и кметът на Истанбул Имамоглу обсъдиха взаимоотношенията между градовете и подчертаха значението на местната власт за запазване на диалога и развитието на региона. Те препотвърдиха плановете за сътрудничество в сферите на екологията, чистотата на въздуха, транспорта и общественото строителството.

По време на работното посещение столичният кмет разгледа завода за биометанизация на Камербургаз. Заедно с проф. д-р Пелин Алпкьокин – заместник генерален секретар на отдел „Опазване на околната среда и развитие“ и отдела „Железопътни системи и проф. д-р Айшен Ердинчлер – ръководител на катедра „Опазване на околната среда и развитие“, бяха обсъдени теми в сферата на чистотата на въздуха, опазването на околната среда и обработката на отпадъците. От 2013 г. в София работи инсталация за преработване на зелени и биоотпадъци, като за миналата година са преработени 15 619 тона зелени отпадъци и 5050 тона биоотпадъци, от които са получени 1 081 186 MWh електрическа енергия и 13 858 тона компост.

Кметът на София посети и изграждащата се нова станция на истанбулското метро Кабаташ-Мечидикьой, където бе обсъдена обмяната на опит в сферата на строителството.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *