Колко е средната брутна заплата за страната

Средната брутна месечна работна заплата за юли 2022 г. е 1750 лв., за август – 1693 лв. и за септември – 1787 лева, съобщи Националният статистически институт (НСИ).

През третото тримесечие на 2022 г. средната месечна работна заплата e 1743 лв. и нараства спрямо второто тримесечие на 2022 г. с 0,8 процента.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Селско, горско и рибно стопанство“ – със 7,8 на сто, „Държавно управление; държавно обществено осигуряване“ – със 7,3 на сто и „Култура, спорт и развлечения“ – с 6,1 процента. Най-голямо намаление на заплатите – със 7,5 процента, е регистрирано в дейност „Финансови и застрахователни дейности“ и в „Добивна промишленост“ – със 7,3 на сто.

През третото тримесечие на 2022 г. средната брутна месечна работна заплата нараства с 14,7 процента спрямо третото тримесечие на 2021 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Селско, горско и рибно стопанство“ – със 17,8 на сто, „Държавно управление; държавно обществено осигуряване“ и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ – с по 17,3 процента.

istock
istock

По предварителни данни на НСИ наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на септември 2022 г. намаляват с 32,0 хил., или с 1,4 процента, спрямо края на юни 2022 г., като достигат 2,28 милиона. Спрямо края на второто тримесечие на 2022 г. най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ – със 17 процента, в „Култура, спорт и развлечения“ и „Операции с недвижими имоти“ – с по 2,2 на сто. Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – с 1,1 на сто и „Образование“ – с 1 процент.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – съответно 20,5 и 16,7 процента, посочват от НСИ.

В края на септември 2022 г. в сравнение с края на септември 2021 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение намаляват с 5,3 хил., или с 0,2 на сто.

Най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ – със 7,3 хил., „Преработваща промишленост“ – със 7,1 хил. и „Строителство“ – с 5 хил., а най-голямо увеличение – в „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – с 6,8 хил., и в „Административни и спомагателни дейности“ – с 5,4 хиляди. В процентно изражение намалението е най-значително в икономическите дейности „Строителство“ –  с 3,9 на сто, „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 2,6 на сто и в „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – с 2,4 на сто, а най-голямо увеличение е регистрирано в „Операции с недвижими имоти“ – с 8,1 на сто и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – с 6,1 на сто

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *