Крехкостта на глобалните градове във времето

Кадис е затънтен испански град, изолиран в долното ляво крайче на Европа. Но докато се разхождате по улиците от 18-ти век, обсипани със злато, осъзнавате: това някога е бил глобален град, пише колумнистът на Financial Times Саймън Кюпър. След това, през 1778 г., той губи своя почти монопол върху търговията с Америка. Кадис замръзва във времето.

Подобни сътресения са преживели Вавилон и Александрия. Сега някои от днешните глобални градове са под заплаха. Най-погрешната прогноза за пандемията беше, че градовете ще умрат. Но в този период на историческо ускорение различни сили – авторитаризъм, дистанционна работа и скоро изменението на климата – преобръщат йерархията на глобалните градове. Хонконг, Сан Франсиско, Пекин и Москва губят, докато днешните победители Дубай и Маями са изложени на риск.

Консултантската компания Kearney определя „глобалните градове“ като места, които „привличат и задържат световен капитал, хора и идеи“. Тези места са крехки по природа. Етническите конфликти лишиха Константинопол и Бейрут от техния глобален статут. Съвсем наскоро ислямисткият тероризъм сякаш застраши Париж и Лондон.

Но по-голямата заплаха се оказа националистическият авторитаризъм. Комунистическата партия на Китай няма доверие в глобалните градове. Смазва Хонконг и хората бягат. Когато през септември там отвори врати проект с 800 апартамента, не беше продаден нито един имот. Хонконг, пети в глобалната класация на Kearney за 2019 г., деградира до това, което някои наричат ​​„просто още един китайски град“.

Пекин и Шанхай, сред топ 10 на Kearney миналата година, също загубиха достъп до света, уж поради карантинните ограничения. През септември Китай имаше средно около 100 международни полета на ден, което е спад от 96% спрямо 2020 г., според Variflight. След партийния конгрес тези градове може да станат отново глобални, а може тези дни и да са свършили.

Москва бе класирана на трето място сред градове по просперитет от ООН през февруари, точно преди Русия да нахлуе в Украйна. Москва предложи това, което Макс Седън от FT нарича „хипстърски тоталитаризъм“: скейтбордове и олигарси. Нейното сбогом на света разпръсва хипстърите.

Новият модерен авторитарно управляван глобален град е Дубай, чието население е нараснало 165 пъти от 1950 г. насам. В момента това е последното място, където все още се смесват араби, руснаци и западняци. Но не бихте заложили на него в дългосрочен план.

Най-бързо западащият глобален град на запад е Сан Франсиско, който успя да извърши „подвига“ да стане едновременно запуснат и скъп за живеене. Преди двадесет години човек от областта на технологиите коментира, че не намира причина да не се премести там. Днес вероятно би могъл. Градът се е превърнал в плутокрация, пълна с бездомни хора. Дори главният вестник на Сан Франсиско публикува редакционна статия през септември със заглавие: „Този ​​град е съсипан“.

Когато дистанционната работа се появи, младите жители на Сан Франсиско грабнаха шанса си да го напуснат. Населението, наемите и чуждестранните инвестиции спаднаха. Градът рискува да се превърне в следващия Детройт, губейки единствената си индустрия. Но във времето след технологичните гиганти той може да е по-удобен за живеене, защото това е нещо различно от глобалната битност.

Междувременно четирите големи глобални града на нашата ера – Ню Йорк, Лондон, Париж и Токио – процъфтяват. Дистанционната работа подобри условията за живеене чрез намаляване на пътуванията до работното място. Успехът на Лондон понякога дразни провинциална Англия, която се опита да си отмъсти чрез Brexit. Това обаче се провали, като икономиката на Лондон дръпна още повече.

Пристрастен съм, пише авторът, но подозирам, че Париж, където живея, има най-голямо поле за развитие. Свръхцентрализираната Франция е напът да се централизира още повече. Шестдесет и осем метростанции се строят в предградията на Париж. За разлика от Ню Йорк и Лондон, Париж се намира в масивна равнина без зелен пояс, така че може да расте до безкрай, дори да се утрои, ако 37-милионното население на Токио е някакъв пример. Възможността за растеж също така благоприятства Берлин, най-бързо развиващият се глобален град в Европа, и Мадрид, където можете да минете с кола от центъра до края му за 15 минути.

Задаващата се заплаха за глобалните градове са климатичните промени. Някога Маями беше скучният англофонски побратим на Хавана, затънтено място, мечтаещо за евтини климатици и пътуване със самолет. Днес двуезичният Маями оглавява класацията в САЩ за преки чуждестранни инвестиции на глава от населението. Страшното при урагана Иън, който опустоши голяма част от Флорида, като същевременно пощади Маями, е, че беше очакван. Градът е застрашен и от покачването на океанското ниво. Разположен върху порест варовик, той не може да задържи водата дори да се опита. Тъй като жилищните застраховки стават недостъпни, 25-годишната ипотека там ще се превърне от акт на вяра в акт на лудост. Маями може да повехне като Хонконг. Нови глобални градове ще го заменят.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *