КС отказа да тълкува правото на главния прокурор за надзор на законност

Конституционният съд (КС) отклони искането на Министерския съвет за задължително тълкуване на Конституцията относно осъществяване на надзор на законност от главния прокурор върху дейността на всички прокурори и прекрати производството в тази му част. Това става ясно от съобщение на съда.

Решението е взето с девет гласа, а съдия Янаки Стоилов го е подписал с особено мнение.

Въпросът, отправен от служебния кабинет, е: „Допустимо ли е главният прокурор, осъществявайки надзор на законност над прокурорите, да им възлага извършването на проверки и спазването на законността във всички сфери на управление и на всички административни нива“.

„Министърът на правосъдието Крум Зарков съобщи, че според кабинета „това не е допустимо, тъй като това право на главния прокурор трябва да бъде ограничено до работата на подчинените му обвинители в рамките на техните основни конституционни задължения, а именно да ръководят разследване, да повдигат обвинение, да ги защитават в съда, да искат отмяна на противоконституционни актове и други“, припомня БТА.

Конституционният съд отхвърля това искане на служебното правителство, но единодушно допуска за разглеждане друго, което е за установяване на противоконституционност на част от разпоредба в Закона за съдебната власт, свързана с разпорежданите от прокуратурата проверки.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *