Министър Шишков се срещна с игумена на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков се срещна днес с игумена на Рилския манастир епископ Евлогий. Тема на срещата бе одобряването на Подробния устройствен план на Рилската Света обител.

Обсъдени бяха въпроси, свързани с процедирането на ПУП-а и възможните стъпки за ускоряване процеса по приемането му.

Подробният устройствен план е ключов за започване строителството на пречиствателна станция на територията на манастира и е необходимо условие, за въвеждането в експлоатация на готови от години сгради – за поща, пожарна, полиция, кметство и училище в рамките на манастира.

Въпросът с одобрението на ПУП-а на Рилския манастир се дискутира от години при различни правителства, но без резултат, стана ясно на срещата.

„За съжаление в цялата държава е така“, коментира регионалният министър. „Все няма планиране и накрая се оказва, че колкото и да сме бедна държава по-лесно се намират пари, отколкото нещо да е планирано навреме“, подчерта още архитект Шишков и добави, че „ПУП няма, защото не е планирано навреме.“

Намеренията са освен пречиствателна станция в Светата обител да се изградят още водопровод и канал, които да свържат всички сгради на територията.  Отделно, тъй като електропреносната мрежа там е правена преди 60-70 г. се планира наново да се изгради, като се поставят нови съвременни трафопостове, които също да свържат всички нови сгради, в това число и сега съществуващите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *