Мирослав Боршош: Представяме изложбата „Не си сама“

„Статистиката на МВР показва, че всяка трета жена в България е подложена на домашно насилие! Ужасяващ проблем, пред който общество и институции не трябва да стоим безучастни! Тази художествена акция има за цел да привлече вниманието върху темата“ – каза заместник-кметът на София Мирослав Боршош, който присъства на откриването на изложбата „Не си сама“, представена в Галерия на открито на Столична община до 27 ноември.

Художествени фотографии с лицата на актрисите Йоана Буковска-Давидова, Десислава Бакърджиева, Биляна Георгиева, Дария Симеонова и Силвия Петкова срещат преминаващите през градина „Кристал“. Те показват как изглеждат жертвите на домашно насилие, чиито белези – ментални и физически – често остават скрити от обществото.

Домашното насилие над жени се задълбочава както в България, така и по света. За съжаление, този проблем често остава нечут, неразбран и затворен в рамките на семейството. Екипът на кампанията „Не си сама“ работи безвъзмездно, за да накара жертвите да потърсят помощ и закрила, но и да приобщи обществото към този многопластов проблем. Социалната среда играе ключова роля в разпознаването на жертвите на домашно насилие и овладяването на този проблем. Идентифицирането на проблема пред самите жертви също е от огромно значение, тъй като много от тях не се разпознават като такива или не осъзнават колко тежки и трайни са последствията за тях и за т.нар. „косвени жертви“, които стават неволни наблюдатели и най-често са деца.

Обикновено жертвите на домашно насилие са държани затворени в дома си, тормозени, бити, обиждани, унижавани и манипулирани с години от партньори, съпрузи или бащи. Жени на възраст между 15 и 45 години са изложени на много по-висок риск да се превърнат в такива жертви, отколкото да се разболеят от рак, да преживеят пътен инцидент, да се разболеят от малария или да попаднат под военна заплаха, сочи статистика на ООН.

Само през 2021 г. в България са регистрирани официално 2 816 жени, които са потърсили помощ. Статистиката показва, че едва 5% от жертвите търсят помощ. Част от подадените жалби завършват с убийство на жертвата, само защото насилникът не е бил идентифициран и наказан навреме. Според данните на МВР, само за първите пет месеца на 2022 г. жертвите на домашно насилие са 4 пъти повече, отколкото полицията е регистрирала за цялата 2021 г.

Кампанията „Не си сама“ включва серия от инициативи, чрез които има за цел да запознава потенциални и реални жертви, обществото и институциите за домашното насилие, как то да бъде идентифицирано навреме, как да се работи съвместно и ефективно и с това да се предотвратят бъдещи трагични последствия.

25 ноември е обявен за Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените.

    Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *