Мирослав Боршош: Силна дебютна година за „Литературни срещи“ в София

„С голям успех се проведе първото издание на „Литературни срещи“, финалната ноемврийска среща предложи дискусия с международни участници и литературен куиз. Този проект постави София и България на международната литературна карта още с дебюта си! Гости от ранга на Олга Токарчук и Георги Господинов, събития в нетрадиционни формати, посветени на литературата, представяна в синергия с други изкуства и наука, достъпни както за професионалисти, така и за широката публика, препълниха залите на Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ – коментира заместник-кметът на София Мирослав Боршош първото издание на проекта „Литературни срещи“, организиран от фондация „Прочети София“ в Календара на културните събития на София.

Основна идея на „Литературни срещи“ е да добавят разнообразни подходи към представянето, но също и към възможните ракурси на опознаването и осмислянето на литературата, литературните тенденции и процеси. Всяко издание на „Литературни срещи“ е годишна програма от различни по съдържание, мащаб, продължителност и акценти събития. През 2022 г. срещите се проведоха през юни и ноември, а през 2023 г. към програмата ще се добави и април.

Международна дискусия и литературен куиз се проведоха на 16 ноември в РЦСИ „Топлоцентрала“. Събитието беше посветено на коментара върху литературата през последната година. Замислен като дебат върху различия в литературата, в разговора участваха Биляна Курташева (България) – доктор по теория и история на литературата, доцент в НБУ; Владимир Арсениевич (Сърбия) – писател, преводач, редактор, публицист и творчески директор на фестивала „Крокодил“; Владимир Янковски (Северна Македония) – писател, преводач, редактор в издателство „Готен“; Кейт Грифин (Великобритания) – програмен директор на Националния център за писатели в Норич, литературен консултант с проекти в Средния изток, Европа, Азия и Латинска Америка и Хана Комар (Беларус) – поетеса и активистка. Модератор на дискусията беше Яна Генова – литературен мениджър, директор на Фондация „Следваща страница“ и инициатор на ‘Къщата за литература и превод“.

Ноемврийските „Литературни срещи“ проследиха процеси, които днес виждаме като тенденции. Как литературата взаимодейства все по-интензивно с днешното е сред съществените въпроси, които дискусията постави.

Организатор на поредицата от събития „Литературни срещи“ е фондация „Прочети София“. „Литературни срещи“ са част от Календара на културните събития на Столична община 2022 г.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *