Монтирани са над 5760 нови екологични уреда за отопление

Монтирани са над 5760 нови уреда за отопление по програмата за подмяна на старите печки на дърва и въглища

„До момента имаме подадени над 8500 заявления от домакинства, които желаят да бъдат включени в програмата за безплатна подмяна на старите отоплителни уреди на дърва и въглища с екологични устройства. Сключените договори са 6800, а гражданите имат възможност да избират между климатици, системи на пелети и газ. Програмата за кандидатстване е отворена и се набират заявления.

Над 4200 домакинства подмениха старите си печки на дърва и въглища с нови екологични уреди.“ Това каза зам.-кметът по екология Десислава Билева, която провери монтирането на пелетна система за отопление в Кривина в присъствието на кмета на населеното място Венцислав Игнатов.

Зам.-кметът благодари на семейство Серафимови, които се включват в програмата. В Кривина до момента са подменени уредите на 19 домакинства, а до края на този месец ще бъдат монтирани още 18 уреда, от които 11 на пелети и 7 на газ. „Благодаря на всички домакинства, които на прага на отоплителния сезон са готови да преминат на нов начин на отопление, с което допринасяме за чистотата на въздуха“ – подчерта също Билева.

„Всеки, който има желание, може да заяви и да подаде документи в районната администрация, където живее, за да подмени старите си уреди. Мерките за подобряване качеството на въздуха зависят от действията на всеки от нас“ – каза Билева.

Столичната община вече изпълнява 2 проекта, финансирани с европейски средства – по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“, както и интегриран проект по Програма Life+ на ЕС. Планирано в рамките на двата проекта е да бъдат обхванати до 15 000 домакинства, на които да бъдат подменени старите отоплителни уреди с нови екологични – на пелети, на природен газ или електричество (климатици).

 

Фотограф: Аделина Ангелова

Източник

2 Comments on “Монтирани са над 5760 нови екологични уреда за отопление”

  1. Работи се по хубава програма, моите адмирации освен това остарялото топлофикационно оборудване е причина и за чести аварии.В предишната ми квартирата нямаше газификация, ами климатик, сега се отоплявам с газ и искам да ви кажа, че разликата е голяма – много по –топло е и топлината се задържа по –дълго време. Природният газ има свойството да изгаря напълно без да отделя остатъчни продукти при процеса на горене. Не се отделят сажди, миризми и прах във въздуха. За мен отопление на газ е най-добрия вариант.

  2. Живеем в Казичене от както чухме за програмата ОПОС веднага с мъжа ми подадохем документи, за да преминем от дърва на природен газ. Като дойдоха на консултация от фирмата за газ, хората ни разясниха всичко много точно и чесно казано от тогава не сме и мислили да друго отопление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *