„Нестинарка“ събира два колоса в изкуството

Фондация „Цанко Лавренов“ представя изложбата „Нестинарка. Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов“, която се открива в 18,30 ч. на 24 ноември в столичната галерия „Контраст“ (ул. „Цар Самуил“ 49) и ще продължи до 1 декември, научи ДУМА от изкуствоведа Лаврен Петров, председател на фондацията.

„Доста време преди да започна да работя върху танцовата драма „Нестинарка“, се рових в нашата художествена литература, за да намеря сюжет за опера. На оперен сюжет не попаднах. Но търсенията ми не останаха напразни. Когато прочетох разказа на Константин Петканов „Нестинарка“, нещо стихийно и неудържимо бликна в мен. Тогава започнах да скицирам сцените, идеята придобиваше яснота и внушителност, а драматичната наситеност – онова напрежение, което така властно и неудържимо ще се разрази в буйните ритми и трагични акценти на нестинарското хоро.“

 

Нотен лист от 1938 г. – начална работа на Марин Големинов по „Нестинарка“, ЦДА

Тези спомени на Марин Големинов отвеждат към предисторията за наричаните от някои „най-българско“ музикално произведение – танцовата драма „Нестинарка“. Представена за първи път на 4 януари 1942 г., танцовата драма според отзивите в пресата се превръща в триумф на българската култура и предизвиква възторг у публиката. Художници на декорите и костюмите на тази и няколкото следващи постановки са Никола и Нева Тузсузови, а хореографията на Мария Димова и до днес се смята за едно от съществените постижения на националната ни танцова форма.

 

Цанко Лавренов: Четвърта картина – сценографски проект за танцовата драма „Нестинарка“ от Марин Големинов, 1968

През 1968 г. „Нестинарка“ става причина за творческа среща (наречена от проф. Розалия Бикс „лъвска“) между композитора Марин Големинов и художника Цанко Лавренов. С премиера на 17 ноември 1968 г., под диригентската палка на самия композитор, тя по символичен начин отбелязва 40-годишнината от първото балетно представление в България („Копелия“ от Лео Делиб). Цанко Лавренов изработва проекти за декори на постановката, голяма част от които грижливо се съхраняват в архива на едноименната фондация – именно те ще бъдат представени в рамките на изложбата „Нестинарка. Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов“.

 

Посетителите ще имат възможност да надникнат зад завесата на една по-малко позната част от творчеството на Цанко Лавренов, част от което ще бъде представено пред публика за първи път. Обогатена с музиката на Марин Големинов и подкрепена с богата информационна част, изложбата обещава едно мултимедийно изживяване, посветено на срещата между музиката, изобразителното изкуство и танца.

Екип на изложбата: Елисавета Станчева – куратор, Лаврен Петров – организатор, Лилия Големинова – консултант музикално съдържание, глас зад кадър, Любен Ковачев – звукорежисьор,  Емил Данаилов – фотограф, Нигрита Дейвис и Филип Дейвис – превод на английски език, Антония Серафимова – асистент проучване, студио Depikkt – дизайн, Радослав Нейчев – редене и окачване на изложбата, Зорница Василева – логистика. Рамки – ателие „Арковна“.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на НФ „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

 

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *